Nou protest la Cupa Mondială din Qatar. Ce au făcut cei 11 jucători nemţi la fotografia de grup
Nou protest la Cupa Mondială din Qatar. Echipa Germaniei a făcut un gest neașteptat, înainte de meciul de miercuri, jucat împotriva Japoniei. Fiecare dintre cei 11 sportivi care fac parte din echipa de fotbal și-a acoperit gura cu mâna dreaptă. Ce nemulțumiri au acuzat jucătorii nemți de fotbal.
Nou protest la Cupa Mondială din Qatar
Qatar este cea mai mică țară care a găzduit vreodată Cupa Mondială de fotbal. Se știe deja că, în statul din Orientul Mijlociu, lucrurile aparent banale sunt interzise. Poți să ajungi chiar la închisoare dacă nu respecți legea. Relațiile sexuale întreținute înainte de căsătorie și manifestarea unor gesturi publice de afecțiune între persoane de același sex sunt aspru pedepsite.
FIFA a anunțat, cu două zile înainte de debutul Cupei Mondiale, modificarea unor reguli importante. Pe lângă faptul că pe stadioane nu s-a mai permis consumul de băuturi alcoolice, au fost impuse schimbări privind comunitatea LGBT.
Celebra banderolă, imprimată cu textul „One Love”/ „O dragoste”, a fost interzisă la meciurile din cadrul campionatului mondial de fotbal. Aceasta promovează acceptarea comunității LGBT, dar nu numai. Mesajul are ca scop și acceptarea persoanelor cu etnie, religie și credințe diverse.
Măsura cu pricina a fost aspru criticată de europeni. Jucătorii de fotbal din Germania au protestat împotriva FIFA, chiar înainte de meciul pe care l-au jucat cu sportivii din Japonia, din cadrul Grupei E a Cupei Mondiale din Qatar.
Fotografie inedită de grup cu echipa Germaniei
În mod normal, banderola cu mesajul „One Love”/ „O dragoste” ar fi trebuit purtată de către căpitanul echipei din Germania, Manuel Neuer. Toți cei 11 fotbaliști titularizați de Hansi Flick, ai Germaniei, au protestat împotriva deciziei FIFA. Jucătorii de fotbal și-au acoperit gura cu mâna dreaptă în fotografia de grup.
De asemenea, la antrenamentul ce a avut loc înaintea meciului cu echipa Japoniei, jucătorii de fotbal din Germania s-au afișat în mod public purtând tricouri cu culorile curcubeului. Acestea din urmă reprezintă simbolul comunității LGBT.
„Nu este vorba despre susținerea unei poziții politice. Drepturile omului nu se negociază. Asta ar trebui să fie o regulă, dar încă nu se întâmplă. Tocmai de asta, mesajul transmis este atât de important pentru noi. Să ne interziceți banderola este la fel ca și cum ne-ați interzice să vorbim. Ne susținem în continuare poziția”, au transmis cei de la DFB, într-un mesaj publicat pe platforma socială Twitter.
Fotbaliștii Germaniei au explicat că, prin protestul lor, promovează valorile deja existente în Germania: diversitatea și respectul reciproc. Sportivii nemți au vrut să își facă vocea auzită, alături de reprezentanții sportivi ai altor state europene.