Nou cutremur în România. Seismul de luni dimineață, resimțit în mai multe orașe

de: Ioana Bucur
13 11. 2023

Un alt seism a fost anunțat, luni dimineața, la noi în țară. Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au transmis primele informații despre acest nou cutremur în România, resimțit în mai multe orașe.

Nou cutremur în România

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au transmis primele informații despre un nou cutremur în România, înregistrat luni dimineața.

Potrivit INFP, seismul a avut o magnitudine de 3,3 și s-a produs în județul Vrancea, luni, 13 noiembrie 2023, la ora 7:19 dimineața, la o adâncime de 80 de kilometri.

Unde s-a resimțit

Acest nou cutremur în România, înregistrat la doar două zile de la un altul, de aceeași intensitate, s-a produs în apropierea orașelor: Focsani, Buzau, Sfantu-Gheorghe, Brasov, Barlad, Bacau.

„În ziua de 13 Noiembrie 2023 la ora 07:19:28 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 79.9km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37km V de Focsani, 65km N de Buzau, 73km E de Sfantu-Gheorghe, 86km E de Brasov, 93km SV de Barlad, 94km S de Bacau”, notează INFP.

Te-ar putea interesa și: Când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Asta e prima variantă”

Seism în Oltenia, ce spun specialiștii

Vineri, 10 noiembrie 2023, în județul Gorj s-a resimțit un seism de magnitudine medie – 4.2 – la ora 19:48:21. Cutremurul s-a produs la 17 kilometri NV de Târgu Jiu, 67 de kilometri S de Hunedoara, 68 de kilometri NE de Drobeta-Turnu Severin, 82 de kilometri S de Deva, 97 de kilometri E de Reşiţa, 98 de kilometri V de Râmnicu Vâlcea.

Seismologul INFP Mihai Diaconescu a vorbit despre situația din Gorj. Specialistul a explicat care sunt particularitățile activității seismice din această zonă a țării.

„Cutremurul acesta s-a produs în aceeași zonă în care s-au produs primele cutremure de 5 grade. Nu există niciun model numeric care să simuleze o secvență de acest tip pentru că nu acționează independent față de ceea ce se întâmplă în jurul ei.

În general acestea sunt niște secvențe ciudate care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri, cutremurul principal și replicile și apoi se termină. Zona Târgu Jiu o ține așa de câteva luni de zile”, a declarat Mihai Diaconescu.

Te-ar putea interesa și: A fost iar cutremur în România. Ne așteaptă unul major? Ce spune Gheorghe Mărmureanu EXCLUSIV