Noile profesii apărute în România. Ce ocupații inedite au început să aibă românii
Luna aceasta a fost oficializată prima schimbare din 2020 a Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), prin introducerea a zece noi meserii și modificarea mai multor profesii conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 1.477/2020.
Ce ocupații inedite au început să aibă românii
În Monitorul Oficial din 20 octombrie 2020 a fost publicat un ordin al Ministerului Muncii și Protecției Sociale cu privire la modificarea și completarea Clasificării Ocupațiilor din România. (COR) este un nomenclator care a apărut pentru prima dată în 1995, relatează Mediafax.
Cele 10 noi ocupații sunt:
- administrator programe naționale boli transmisibile – cod COR 325201;
- agent rețea boli transmisibile – cod COR 325202;
- arhitect naval – cod COR 214494;
- asistent coordonator programe naționale curative și boli netransmisibile – cod COR 325203;
- auditor public extern – cod COR 121131;
- cercetător de nave – cod COR 214495;
- recepționer medical – cod COR 334403;
- responsabil tehnic cu execuția – cod COR 214239;
- stilist extensii de păr – cod COR 514104;
- transcriptor medical – cod COR 334404.
Ocupația existentă în codul COR care a suferit modificări prin schimbarea denumirii este:
- Ocupaţia „agent de penitenciare” se redenumește ca „agent de poliție penitenciară” și păstrează același cod 541301 în grupa de bază „5413 Agenți de penitenciare”.
Cele două ocupații existente care au fost modificate
Cele 2 ocupații existente în codul COR și care au suferit modificări prin mutarea în alte grupe de bază sunt:
- Ocupația „operator deratizare, dezinsecție, dezinfecție” se mută din grupa de bază „9624 Muncitori pentru servicii de colectare/distribuție a apei și a lemnelor de foc” în grupa de bază „9622 Muncitori pentru diverse servicii ocazionale” la codul 962205.
- Ocupația „disc jockey” se mută din grupa de bază „2652 Muzicieni, cântăreți și compozitori” în grupa de bază „3435 Alţi specialiști asimilați din domeniul artistic și cultural” la codul 343525.
Sindicatele din Ministerul solicită demisia ministrului Violeta Alexandru
Sindicatele din Ministerul Muncii cer demisia Violetei Alexandru din funcția de ministru pe motivul că ignoră dialogul ”încălcând grav dispozițiile legislației muncii”, potrivit unui comunicat de presă al organizației, care reamintește că săptămâna trecută membrii au fost în grevă japoneză.
”După cum se stipulează și în Codul muncii, art. 8: ”(1) Relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii și al bunei-credințe. (2) Pentru buna desfășurare a relațiilor de muncă, participanții la raporturile de muncă se vor informa și se vor consulta reciproc, în condițiile legii și ale contractelor colective de muncă”, principiile consensualității și bunei-credințe ar trebui să guverneze raporturile între părți”, se arată în comunicat.
Potrivit documentului, Violeta Alexandru continuă să ignore orice principiu, ignoră dialogul, încălcând astfel dispozițiile legislației muncii, “afișând un comportament sfidător la adresa angajaților prin încălcarea valorilor morale, un comportament care produce efecte negative în planul relațiilor sociale”, relatează HotNews.