Noi rachete lansate în Irak: cine le-a lansat și care a fost destinația exploziilor

de: Puiu Alexandru
09 01. 2020

Situația din țările arabe continuă să fie una din ce în ce mai tensionată, iar o serie de rachete lansate pe parcursul nopții atestă că războiul din regiune este doar la început.

În urmă cu câteva ore, în Zona Verde din Bagdad s-au abătut două rachete. Ca referință, în acea zonă se află ambasada americană. Informația a fost confirmată pentru AFP de către un responsabil al serviciilor de securitate. Totul s-a petrecut cu puțin timp înainte de miezul nopții. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în nicio tabără.

Corespondenții agenției France Presse au auzit mai multe explozii în centrul Bagdadului în această noapte. Situația a fost una foarte tensionată în contextul în care nu au trecut nici 24 de ore de când au fost lansare de către Iran 22 de rachete asupra unor baze militare din Irak, în zonele în care erau staționați soldați americani.

Zona Verde din Bagdad, care în mod uzual este una foarte liniștită, pe timpul nopții, a fost dominată de sirene de securitate foarte puternice. De vineri, când o dronă americană l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani în capitală, atacul din această noapte a fost al treilea. Aceste atacuri urmăresc să răzbune nu doar moartea generalului Soleimani, dar şi a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al grupării Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară dominată de facţiunile pro-Iran.

„Două rachete Katiușa au căzut în interiorul Zonei Verzi fără să provoace victime. Vom da detalii suplimentare curând”, a informat Armata irakiană. Atacul nu a fost momentan revendicat. Conform unei surse din preajma zonei de impact, cel puțin una dintre cele două rachete care au fost lansate acum a căzut la mai puțin de 100 de metri de sediul Ambasadei Statelor Unite la Bagdad.

Ca referință, probleme acute în zonă au început încă din luna octombrie a anului trecut, chiar dacă nu au fost foarte mediatizate. De atunci, zeci de rachete au vizat soldaţi şi diplomaţi americani aflați în Irak. Majoritatea atacurilor nu au fost niciodată revendicate, dar unele dintre ele au fost atribuite de către Washington facţiunilor pro-Iran.