Noi măsuri de compensare a facturilor la energie și gaze. Cât scad prețurile

de: Emanuela Pană
25 01. 2022

Guvernul României va adopta astăzi, 25 ianuarie, noi măsuri de compensare a facturilor la gaze naturale și energie, care se vor aplica atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Economiei, de noile măsuri vor beneficia 95% dintre consumatorii de energie electrică și aproximativ 75% dintre consumatorii de gaze naturale. Când se reduc prețurile și cu cât, afli în continuare.

Noi măsuri de compensare a facturilor la energie și gaze

Astăzi urmează să fie adoptată Ordonanța privind noile prețuri la energie și gaze naturale de către Guvern, care va produce efecte începând ci 1 februarie și până pe 31 martie. Impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei, potrivit anunțului făcut de Ministerul Economiei.

Noile măsuri, aplicabile în intervalul menționat, vor avea în vedere atât consumatorii casnici, cât și firmele. De noile măsuri de compensare a facturilor vor beneficia 95% dintre consumatorii de energie electrică și aproximativ 75% dintre consumatorii de gaze naturale.

Astfel, la energie electrică, prețul maxim plafonat va fi de 0,80 lei/kWh, în scădere de la 1 leu – cât era în schema precedentă. În ceea ce privește gazele naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.

De asemenea, la energie, pragul de consum va fi crescut la 500 kWh/ lună, față de 300, cât este în schema actuală.

„Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW“, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Citește și: E oficial! Ce trebuie să facă furnizorii de energie și gaze naturale în 15 zile

Guvernul va adopta astăzi Ordonanța

În ședința de marți, Guvernul va adopta Ordonanța de urgență privind noile prețuri plafonate la energia electrică și gaze naturale.

Clienţii casnici vor primi o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Proiectul de OUG a fost scos în consultare publică vineri, 21 ianuarie

„(1) În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a), după cum urmează:

  • a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh;
  • b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh“, se arată în proiectul de OUG.