Noi detalii despre operațiunile de spionaj al nemților: cum a funcționat Stasi, ”Securitatea germană”

de: Puiu Alexandru
09 01. 2020

Organizații de spionaj precum Securitatea din România comunistă au activat în foarte multe țări, iar documentele generate în acea perioadă sunt atent analizate, la ora actuală.

Românii nu au inventat Securitatea. Deși Nicolae Ceaușescu a profitat la maxim de acel organ al terorii pentru a spiona populația și pentru a băga teroare în persoanele care erau împotriva sistemului, manualul pentru acele practicii era scris de mult timp. În Germania de Est, de exemplu, un teritoriu comunist sub influența Rusiei, a activat poliția secretă Stasi. Acum, din ce în ce mai mulți oameni își doresc analizarea atentă a arhivelor generate în acea perioadă, pentru a se lămuri cine au fost spionii statului.

Nu mai puțin de 56.000 de oameni au înaintat în 2019 solicitări pentru a-și putea accesa dosarele pe numele lor deținute de poliția secretă Stasi. Acea implementare a Securității comuniste își supraveghea foarte atent populația și aproape orice om avea un dosar cu nereguli mai mici sau mai mari, înainte ca orașele să fie împânzite cu camere de supraveghere, ca la ora actuală.

Agenția responsabilă de gestionarea arhivei Stasi a publicat de curând un raport legat de cererile nemților pentru acces la dosare. Din câte se pare, comparativ cu 2018, număr lor a crescut cu 11.200. Mulți dintre cei care au semnat aceste cereri au făcut-o pentru prima oară, aproximativ 35.500 de persoane.

La fel ca în cazul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității de la noi, agenția nemțească pentru analiza dosarelor deținute de Stasi s-a înființat la sfârșitul anilor 1990. Din acel moment, un total de 3,3 milioane de aplicații individuale au fost înaintate instituției guvernamentale în dorința consultării dosarelor. Alte 3,4 milioane de solicitări au fost făcute de entităţi publice sau non-publice. Circa 37.000 de aplicaţii au fost trimise de către cercetători sau media. În total, s-a ajuns la un total de circa 7,3 milioane de aplicații și solicitări, din momentul în care a fost fondată.

Conform stastisticilor dinaintea căderii zidului Berlinului, Stasi avea o largă reţea de spionaj. Erau angajați zeci de mii de ofiţeri şi circa 170.000 de informatori care supravegheau populaţia din Germania de Est.