Noaptea Muzeelor 2023. Lista completă cu evenimentele culturale din Capitală

de: Andreea Vînătoru
12 05. 2023

Sâmbătă seară, 13 mai, va avea loc cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Ca în fiecare an, bucureștenii sunt așteptați să viziteze expoziții și să facă tururi interactive impresionante. Iată ce nu trebuie să ratați în acest an la Noaptea Muzeelor 2023 și care este programul la care încep evenimentele.

Noaptea Muzeelor 2023, a 19-a ediţie

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a anunțat că vor avea loc 311 evenimente culturale înscrise la Noaptea Muzeelor 2023. Acest eveniment grandios se va desfășura sâmbătă, 13 mai, iar ediția de anul acesta va fi una comună România – Republica Moldova.

Organizatorii au mai dezvăluit faptul că ediția din acest an va cuprinde o serie diversificată de muzee, precum: Galeria Costumelor de teatru Doina Levintza, Muzeul Geologic Național, Muzeul Fotbalului, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

La Noaptea Muzeelor 2023, în premieră se va deschide și Țiriac Collection, o expoziție care găzduiește 170 de modele de mașini, în sediul de pe Calea Bucureștilor nr. 289, Otopeni (vizavi de Aeroportul Internaţional Henri Coandă).

Porțile Țiriac Collection se vor deschide sâmbătă, 13 mai, la ora 12:00, iar începând cu ora 17:00 și până la ora 22:00, accesul publicului la Țiriac Collection se va realiza gratuit.

Noaptea Muzeelor va fi prezentă și în Republica Moldova și va cuprinde 14 muzee: 5 instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele 4 mari muzee naţionale, dar şi 9 muzee de pe cuprinsul a 5 raioane.

Noaptea Muzeelor – 60 evenimente culturale în Capitală

În Capitală, de sâmbătă de dimineață și până noaptea târziu, bucureștii se vor putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale și expoziționale, spații ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee și festivaluri de muzică.

„Anul acesta, Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existență: am contabilizat 297 din România și 14 din Republica Moldova, până acum. De la Chișinău, la Aiud și de la Palanca, la Roșiorii de Vede, o întreagă constelație culturală a fost trasată, în care sunt prezente în primul rând muzeele – cărora vreau să le mulțumesc în mod special pentru implicare, dar și spații și proiecte prietene ale Nopții Muzeelor, care vor întâmpina publicul cu sute de experiențe și activități, diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale. Menționez că numărul înscrierilor la această ediție va tot crește până pe 13 mai, deoarece primim în continuare solicitări de la muzee sau entități culturale.”, a precizat Dragoș Neamu, managerul evenimentului Noaptea Muzeelor.

  • Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei nr 12) va fi deschis în intervalul orar 20.00 – 01.00 (cu ultima intrare la ora 00.00). Programul de activităţi include muzică de fanfară, reconstituire istorică, precum şi un moment artistic de coregrafie.
  • Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) propune vizitatorilor o expoziție pentru a descoperi Universul și sistemul solar, împreună cu câteva observații astronomice, asta dacă va permite vremea.
  • Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS își așteaptă vizitatorii la „Muzeul Copiilor” (Bd. Decebal, Nr. 11), între orele 20:30-01:00, pentru un tur interactiv– „Dinozaurii prin viață”.
  • Și Palatul Primăriei Capitalei din Bulevardul Elisabeta nr 114 devine muzeu în aer liber, acolo unde vizitatorii vor putea vedea expoziţii de urbanism, proiecţii de filme istorice şi documentare.
  • Muzeul Fotbalului va avea porțile deschise între 20:00-02:00.
  • Muzeul Geologic Național are program între 19:00-24:00.
  • Muzeul Micul Paris va fi deschis între 20:00-03:00.
  • Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I își așteaptă vizitatorii între 12:00-24:00.

Invitat special, Muzeul Copilăriei în Vreme de Război

Anul acesta, invitatul special al Nopții Muzeelor 2023, va fi War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află pentru prima dată în România.

Tot la București vor fi expuse și obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar și alte micuților ucraineni refugiați în România, în urma războiului dintre Rusia și Ucraina. Toate evenimente înscrise în circuitul Noaptea Muzeelor 2023, dar și programul acestora, sunt disponibile pe pagina ediției, pe www.noapteamuzeelor.org .

Ateneul Român, pentru prima oară la Noaptea Muzeelor

La prima participare în cadrul Nopţii Muzeelor 2023, ediţia cu numărul 19, se va afla și Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, atelierele de desen şi arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” împreună cu MNRL şi MAM Studio la Muzeul Anton Pann.

Și anul acesta, Romanian Design Week va face parte din Noaptea Muzeelor și îi va da o notă aparte de creativitate.

De asemenea, Societatea de Transport București suplimentează linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit între orele 19:00 și 03:00, pe data de 13-14 mai.

De altfel, în toată România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe. Iată care sunt județele principale în care românii pot intra gratuit la muzee, în noaptea de sâmbătă spre duminică (13-14 mai):

Alba Iulia

  • Muzeul Național al Unirii (str. Mihai Viteazul nr 12-14), acces gratuit între orele 19.00-24.00.

Maramureș

  • Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș (Baia Mare str. Dealul Florilor nr. 1), acces gratuit între orele 18.00-20.00.

Târgu-Mureș

  • Cetatea medievală Tg. Mureș (Bd Cetății), deschis gratuit între orele 15.00-24.00.

Botoșani

  • Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, oferă publicului acces la toate obiectivele muzeale din subordine: Casa memorială, Bisericuța familiei Eminovici, Casa țărănească de epocă, Muzeul Mihai Eminescu, dar și la expozițiile temporare din Sala Horia Bernea și Sala Portaluri. Programul de vizitare va fi prelungit până la ora 24:00, cu gratuitate începând cu ora 16:00.