Nicușor Dan, raport după un an de mandat la Primăria Capitalei. Ce s-a schimbat până acum și ce probleme remarcă bucureștenii
Suntem la un an de la preluarea mandatului de Primar General al Capitalei. Nicușor Dan a făcut bilanțul realizărilor și a eșecurilor sale de până acum. Deși în campania electorală promitea rezolvarea unor probleme stringente, multe au rămas nerezolvate. Despre situații precum aprovizionarea cu căldură, Nicușor Dan declară că în iarna asta va fi „puțin mai bine”.
Bucureștiul la un an de administrare. Multe probleme sunt nerezolvate
După o campanie electorală aproape dură, la alegerile locale de anul trecut Nicușor Dan câștiga zdrobitor mandatul de primar. După prelurea mandatului, deși locuitorii Capitalei așteptau minunile promise de Nicușor Dan, lucrurile au luat un alt traseu. Ceea ce declara actualul edil că se va rezolva, din păcate nici măcar 10% nu și-au găsit rezolvarea. Parcurile Capitalei arată deplorabil, gunoaiele parcă sunt din ce în ce mai multe, și situația s-a înrăutățit.
De cealaltă parte, la un an de la preluarea mandatalui, Nicușor Dan și-a făcut bilanțul lucrurilor realizate până în acest moment, dar, conform acestuia, multe au rămas la stadiul de proiect. Cea mai importantă problemă a Capitalei din ultimii ani, aprovizionarea cu agent termic, nu este nici pe departe rezolvată.
„Toată miza este să nu ratăm valul de speranță pe care l-am generat. Vreau să-i asigur pe bucureșteni că această instituție va fi partenerul lor și să spun din nou că nu se poate să nu reușim.
Împreuna pentru noul București.”, declara Nicușor Dn la învestirea sa.
„Iarna cealaltă o să fie mult mai bine”
De-atunci și până astăzi, din tot ceea ce promitea, procentul de realizări este unul extrem de mic. Nu se mai pune în discuție reabilitarea infrastructurii, lucru de altfel recunoscut de Nicușor Dan la câteva luni de la învestirea ca Primar General. La un an de la acel moment infrastructura este la fel de proastă, cârpită pe ici pe colo, și restul doar în stadiul de proiect. Promisiunile celor 5 tronsoane de termoficare au răms în același loc, doar unul singur fiind demarat ca și construcție.
”În vara anului trecut multe revizii nu s-au făcut tocmai pentru că a fost campanie electorală. Pentru că administrația precedentă nu a vrut să deranjeze bucureștenii, anul ăsta peste vară am deranjat bucureștenii și asta înseamnă că o să fie un pic mai bine.
Acolo unde s-a intervenit nu o să mai crape iarna pentru că s-a intervenit vara. Nu am avut nici forța, nici proiectele, nici banii pentru a face mult mai multe lucrări, iarna cealaltă o să fie mult mai bine”, a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan și proiectele pentru Capitală. Se așteaptă banii din fondurile europene
Prezent fiind în studio, la B1TV, Nicușor Dan a vorbit de proiectele de schimbare a conductelor din București, spunând că acesta a fost integrat în PNRR, ba mai mult așteaptă banii din fondurile europene pentru realizarea acestui proiect. Numai că, mai spune edilul, efectele se vor vedea peste unul, sau doi ani.
Nicușor Dans e mai laudă și cu un buget mult mai bun decât în anul 2020, când a preluat primăria, ba mai mult spune că a reușit să rezolve situația datoriilr către TermoEnergetica. În același timp, speră ca Elcen să ajungă sub administrarea primăriei, dar cu ajutorul guvernului, astfel reușid să gestioneze mai bine situația aprovizionării cu agentul termic.
”Ce am putut eu să fac a fost să echilibrez financiar Termoenergetica, la sfârșitul anului trecut, să semnez contractul cu Comisia Europeană pentru înlocuirea a 210 km de rețea, să facem toate formalitățile pentru preluarea ELCEN, care este producătorul de energie termică.
Sunt optimist că vom reuși să facem această preluare cu ajutorul Guvernului, până la sfârșitul acestui an, astfel încât să scoatem Elcenul din insolvență, să accesăm fondurile europene așa cum le-am accesat pentru înlocuirea de conducte, să le accesăm și pe cele pentru producția de energie termică, adică să înlocuim acele CET-uri, din anii 60 cu tehnologie modernă”, a spus primarul.
Se așteaptă intervenția guvernului asupra prețului gazelor
Legat de explozia prețului la gazele naturale, Nicușor Dan spune că PMB va putea subvenționa prețul final, către clienți, dar nu în totalitate și așteaptă ca Guvrnul Cîțu să intervină la nivel național asupra prețului la gaze, altfel existând situația ca subvenția să nu mai poată fi susținută.
În același context și legat de banii din fondurile europene, Nicușor Dan a recunoscut că acest proiect este condiționat de CE prin recalcularea sau redimensionarea subvenției la prețul final al gazelor, mai exact li s-ar fi cerut ori micșorarea, ori chiar scoaterea definitivă a acesteia. Acest aspect a fost dat de înțeles de către edil în același interviu de la B1TV.
Proiectele locale incluse în PNRR
Ieri Comisia Europeană a aprobat PNRR, proiect ce va aduce 29 de miliarde de euro pentru investițiile din România. În acest proiect au fost incluse mai multe investiții la nivelul PMB, spune Nicușor Dan. Printre acestea și cele legate de transportul în comun, vorbind aici de achiziția a 100 de tramvaie de la Astra Arad. Nicușor Dan a vorbit și de implementarea de sisteme inteligente de semaforizare. Despre acest aspect edliluld eclară: „Noi vom fi gata cu proiectul în momentul în care vor veni banii, asta e clar”.
„Alte proiecte prin PNRR pe care primăria vrea să le acceseze includ înlocuirea liniilor de tramvai pentru noile tramvaie care vor veni vara viitoare de la Astra Arad.”, declară Nicușor Dan, referindu-se la achiziția de tramvaie. Conform acestuia un tramvai ar costa aproximativ 2 milioane de euro. În schimb, legat de infrastructura de linii de tramvai, primarul a mai spus că aici este o problemă. Mai sunt de reabilitat aproximativ 50 de km din cei 150, dar costurile sunt foarte mari. Nicușor Dan declară că un kilometru de linie de tramvai ar costa 7 milioane de euro.
Nicușor Dan: „Pasajul Doamna Ghica se va deschide probabil la sfârşitul anului 2022”
Proiectul controversat de la Doamna Ghica, moștenit de la fosta administrație, a dat mari bătăi de cap actualului edil. Acesta declara că fosta administrație lăsase PMB cu datorii mari față de constructor, și de aici și impasul la care s-a ajuns. Ulterior, după eșalonarea datoriilor, mai spune Nicușor Dan, s-au putut relua lucrările, numai că pasajul se va deschide, probabil la sfârşitul anului 2022.
Rămâne să vedem cum vor trece bucureștenii peste această iarnă, probabil puțin mai bine, conform declarațiilor lui Nicușor Dan.