12 feb. 2021 | 07:24

Nicușor Dan, încă o lovitură dură pentru bucureșteni. Ce decizie a luat: „Plătești cât arunci”

Politică
Nicușor Dan, încă o lovitură dură pentru bucureșteni. Ce decizie a luat:
Nicușor Dan, decizie pentru bucureșteni Sursă foto:Inquam Photos/George Călin

Problema colectării deșeurilor din București a devenit una cât se poate de stânjenitoare pentru o capitală a Europei, motiv pentru care, autoritățile competente anunță că au luat atitudine în acest sens. Nicușor Dan a transmis cu puțin timp în urmă modalitatea care s-a dovedit a fi cea mai eficientă în acest sens.

Bucureștenii nu vor avea de ales

Primarul Capitalei a anunțat în cursul serii de ieri că întreg Bucureștiul va trece la colectarea selectivă a deșeurilor, ca urmare a tuturor scandalurilor apărute în ultima vreme. Astfel, deseurile vor fi ridicate în funcție de categoria din care fac parte, fie că sunt cartoane, gunoi menajer, sticle sau doze.

Pentru deșeurile amestecate, adică pentru acele gunoaie care nu pot fi sortate, bucureștenii vor fi nevoiți să plătească la cantitate, pe principiul “plătești cât arunci”. Nicușor Dan a anunțat, de asemenea, înființarea Asociației pentru Dezvoltarea Intercomunitară de către Primăria Bucureștiului în asociere cu primăriile de sector.

Astfel, va fi implementată o strategie de colectare a deșeurilor din toată Capitala, fiind accesați bani europeni pentru acest proiect. Anunțul a fost făcut după întâlnirea lui Nicușor Dan și a ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos cu reprezentanți ai administrațiilor publice din sectoarele municipiului București și Ilfov.

„Am discutat despre deşeuri, este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti şi nu ne mai permitem s-o amânăm. Important este că avem Primăria Generală şi cele şase primării de sector o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Municipiul Bucureşti, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor din Municipiul Bucureşti.

Am decis împreună să creăm un ADI, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, Primăria Generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare a deşeurilor şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi să putem să accesăm banii europeni care pe exerciţiul 2014-2020 erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a declarat Nicușor Dan.

Câți bani vor fi nevoiți să plătească bucureștenii

Nicușor Dan speră ca acest proiect să fie implementat vât mai repede, astfel că, lovuitorii din mai multe sectoare din Capitală nu vor mai fi nevoiți să suporte gunoaiele expuse pe stradă. Pentru acest confort și pentru integrarea Bucureștiului pe lista Capitalelor civilizate, locuitorii vor fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă de bani direct proporțională cu gunoiul aruncat.

“Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică – şi moral, şi legal trebuie să facem asta. Între noi au fost discuţii tehnice, dacă să fie o colectare selectivă pe 4 sau pe 5 fracţii, e o discuţie tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică.

Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul „Plăteşti cât arunci”, în sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate, nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate, tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori.

Am decis cu toţii ca modalitatea în care sectoarele colectează şi selecteză în Municipiul Bucureşti să fie unitară la nivelul Municipiului Bucureşti, tocmai pentru ca şi procesul de informare să fie mai rapid şi pentru ca să existe un confort în această zonă”, a anunțat primarul general al Capitalei.

Parteneri
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când raiul și iadul sunt deschise
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Capital.ro
Horoscop 3 mai 2024. Fecioarele trebuie să pună bani deoparte, Peștii au nevoie să ia o pauză în relație
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Anunțul ZILEI despre ILIESCU! Un DOCTOR a dat VESTEA
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro