Nicușor Dan face curat în urma Gabrielei Firea. Decizia lui e radicală, s-a aflat abia azi
În mandatul de Primar General al Capitalie, Gabriela Firea anunța deschiderea mai multor companii municipale. Mare parte dintre ele făceau exact ce departamentele existente în cadrul primăriei făceau deja. După venirea lui Nicușor Dan în funcțe, acesta din urmă a declarat public război companiilor înființate de Gabriela Firea. În același timp, Nicușor Dan are mari probleme cu Eco Sud SA, firma ce gestionează Depozitul Ecologic de la Vidra.
Gabriela Firea, Nicușor Dan și războiul celor 23 de companii municipale
În mandatul pe care la avut ca Primar General, Gabriela Firea uimea întreaga opinie publică prin deschidere a nu mai puțin de 23 de companii Decizia de deschidere a acestora era dată prima dată în 2017. Ulterior, până în 2019, au fost deschise restul de până la 23.
Majoritatea dintre ele, așa cum au demonstrat-o mai multe documente, erau menite să facă exact ce făceau anumite departamente din primărie. Bugetele alocate, deși Gabriela Firea se plângea că nu are bani la buget, erau de aproximativ 2,8 miliarde de lei la începutul lui 2020. Din acest buget 644 de milioane erau cheltuiți doar pe salariile angajaților din aceste companii. Peste 20 de milioane de lei erau plătiți de PMB directorilor și CA-urilor aferente celor 23 de companii.
Cu cheltuieli masive și pierderi pe măsură, s-a dovedit că toate cele 23 de companii nu au generat decât găuri în bugetul local al PMB. În septembrie 2020 vin alegerile locale, iar Gabriela Firea pierde primăria în detrimentul lui Nicușor Dan. Acesta, având suportul PNL și USR PLUS, odată ajuns la primărie, anunța război celor 23 de companii. În primele declarații de presă anunța intenția de desființare a acestora.
Decizia Tribunalului București certifică legalitatea companiilor municipale
Așa se face că astăzi, Nicușor Dan a anunțat desființarea a unor companii municipale. Este vorba de compania Agrement, Afișaj/Publicitate și de compania managementului transportului. Alte două companii mai sunt vizate, compania Sport pentru toți şi compania Medicală. Justificarea acestei decizii a fost că au fost făcute ilegal și că sunt mari consumatoare de bani din bugetul public local.
Cu toate astea, Tribunalul București dădea o decizie prin care certifica faptul că aceste trei companii, plus celelalte 20, în fapt nu sunt ilegale. Nicușor Dan a mai anunțat, tot astăzi, că va face apel în instanță la decizia dată de Tribunal.
În afară de problemele cu aceste companii, Nicușor Dan este pus în fața unui proces intentat de Eco Sud SA, firma ce gestionează Depozitul Ecologic de la Vidra. Acest litigiu a apărut după decizia de închidere a gropii de gunoi Chiajna și mutarea colectării la Vidra, în condițiile în care există anumite divergențe de plată cu Eco Sud SA.
”În ceea ce priveşte depozitul de la Vidra, gestionat de Eco Sud. Aici sunt vreo patru-cinci litigii între noi şi cei de la Eco Sud. Eu sper să rezolvăm amiabil.
Singurul punct de divergenţă este preţul cu care să se ducă gunoiul de către primăriile de sector acolo. Este o divergenţă între 20 de euro şi 40 de euro.”, declara Nicușor Dan.