Nicolae și Elena Ceaușescu, reacție de panică, după evenimentele de la Timișoara: ”Să fi tras în ei, să fi căzut și apoi băgați la beci!”
La 30 de ani de Revoluție ne aducem aminte de momentul zero al evenimentelor din decembrie 1989, și anume de data de 16 decembrie 1989. Atunci, la Timișoara, printr-un protest al locuitorilor orașului ca răspuns la încercarea disperată a guvernului de atunci de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, acesta fiind un aspru critic al regimului condus de Nicoale și Elena Ceaușescu, a început totul.
Nicolae și Elena Ceaușescu, reacție de panică, după evenimentele de la Timișoara: ”Să fi tras în ei, să fi căzut și apoi băgați la beci!”
După evenimentele din 16 decembrie,lucrurile au degenera, iar în data de 17 decembrie 1989, armata este scoasă pe străzi, un elicopter survolează oraşul, supraveghindu-i îndeaproape pe protestariii ce se strângeau în număr tot mai mare pe străzi.
În după-amiaza zilei de 17 decembrie atmosfera devine tensionată şi au loc primele ciocniri cu forţele de ordine apărând și primii morţi (43 de cadavre), odată cu lăsarea serii. Ordinul de a trage în populaţie fusese dat la Bucureşti, în şedinţa CPEx din aceeaşi zi, de Nicolae Ceauşescu.
„În Timişoara problema a început cu evacuarea pastorului Tökes, pastor care acuma se înţelege că ştia şi probabil a fost dirijat într-o astfel de acţiune, pastor care a organizat la sediul bisericii în care slujea, pe lângă slujbele pe care le făcea şi acţiuni cu caracter antinaţional. O serie de zeloşi ai vechiului regim au tăbărât noaptea la 3-4 şi l-au evacuat În acest context mulţimea de oameni, populaţia, a fost foarte iritată. S-a creat o stare de tensiune şi de revoltă generalizată.”, povestește Constantin Cosovan, cercetător la Institutul Universitatea Politehnică Timişora.
După 1990, cei care s-au ocupat de dosarele revoluției au reușit să scoată la iveală ce s-a întâmplat în ultima ședințî a CPEx, ședință condusă chiar de dictator, consecințele acelei ședințe fiind vărsarea de sânge de pe străzile Timișoarei, soldată cu 43 de morți. Procurorii și cercetătorii au reușit să scoată la iveală stenograma discuțiilor din CPEx, iar acele descoperiri au șocat pe toată lumea.
”Tov. Nicolae Ceauşescu: Au spus că au scos trupele de securitate, dar erau neînarmate.
Tov. Vlad Iulian: Aşa este. Au fost cu bastoane de cauciuc şi cu gaze lacrimogene.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce nu au mers înarmaţi?
Tov. Vlad Iulian: Am crezut că nu este cazul.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nici acum nu spuneţi adevărul, pentru că cei de la sediul comitetului judeţean de partid n-au avut cu ce trage. (..) Unul dacă trăgea ar fi fugit ca potîrnichile. Voi nu vedeţi unde aţi adus situaţia? Am spus să trageţi în aer, somaţi, şi dacă nu, trageţi în picioare.
Tov. Elena Ceauşescu: Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă.”
Ceea ce a urmat acestei ședințe a devenit ”Operațiunea Trandafirul”, operațiune prin care toate cele 43 de cadavre să fie incinerate la crematoriul ”Cenușa” din București. Iar dacă ar fi fost necesare explicații despre dispariția acestora, toată lumea trebuia să spună că persoanele respective au părăsit fraudulos teritoriul țării, fugind în statele vecine.