Nicolae Ciucă, mesaj către politicieni, la 8 ani de la tragedia ”Colectiv”: ”Nici sentințele cu executare și nici daunele materiale nu pot stinge suferința victimelor”

de: Rosu Ioana
30 10. 2023

Incendiul izbucnit în Clubul Colectiv a marcat profund întreaga țara, astfel că, în fiecare an, pe data de 30 octombrie, fiecare român îți amintește de tragicele momente de acum 8 ani, în care 64 de persoane nevinovate și-au pierdut viața în timpul unui concert, sau ulterior, la spital.

30 octombrie, data care marchează o tragedie națională

În urmă cu 8 ani, un incendiu devastator a izbucnit în clubul Colectiv din București, marcând una dintre cele mai mari tragedii din istoria României. În urma incendiului și a panicii care a urmat, 64 de oameni au murit în club, iar sute au fost răniți, unii suferind arsuri grave.

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert al trupei rock Goodbye to Gravity, atunci când artificiile de pe scenă au declanșat un incendiu care s-a răspândit rapid din cauza materialelor inflamabile folosite în amenajarea interioară a clubului. Panica s-a instalat rapid, iar numeroși oameni au fost prinși în club sau au fost răniți în timp ce încercau să iasă.

Evenimentul tragic a determinat un val de indignare în rândul opiniei publice și a provocat mișcări de protest și de solidaritate în întreaga țară. Oamenii au cerut transparență și responsabilitate pentru tragedie și au criticat guvernul și autoritățile pentru deficiențele în reglementările de siguranță și pentru nivelul de corupție care a permis clubului să funcționeze cu documentație și inspecții necorespunzătoare.

În ciuda faptului că o parte dintre vinovați au săvârșit o parte din pedepsele binemeritate, vitimele moarte în acea noapte tragică nu se mai pot întoarce, iar familiile acestora trăiesc fiorul morții loc continuu, ca și cum tragedia ar fi avut loc acum.

În această zi dureroasă, fostul premier al României, Nicolae Ciucă, a ales să transmită pe pagina sa de Facebook câteva gânduri și concluzii, în memoria victimelor Colectiv.

Nicolae Ciucă, regret față de tragedia din Clubul Colectiv

La împlinirea a 8 ani de la tragicul evenimentului din Clubul Colectiv, în care 64 de oameni au pierit și sute au fost răniți, Nicolae Ciucă a adus aminte de suferința și durerea provocate de această tragedie.

El a menționat că, deși justiția a stabilit vinovații și a aplicat pedepsele corespunzătoare, nici sentințele cu executare, nici daunele materiale nu pot stinge suferința victimelor și ale familiilor acestora.

Președintele Senatului a subliniat că evitarea unor astfel de tragedii este o prioritate și o responsabilitate a întregii clase politice din România, reiterând asupra faptului că este nevoie de măsuri concrete pentru a îmbunătăți siguranța cetățenilor cu privire la evitarea unor astfel de posibile tragedii.

”Au trecut opt ani de la cumplita tragedie din clubul Colectiv, unde și-au pierdut viața 64 de oameni, iar alți 185 au fost răniți. Mulți dintre cei ce au scăpat cu viață suferă și astăzi din cauza rănilor provocate de incendiu, iar toți cei care au pierdut pe cineva drag în acea noapte au rămas, pentru totdeauna, marcați și plini de durere.

Procesul s-a încheiat, iar justiția a stabilit vinovații și pedepsele lor. Însă nici sentințele cu executare și nici daunele materiale nu pot stinge suferința victimelor Colectiv. Este datoria întregii clase politice să facă tot ce e posibil pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a transmis Nicolae Ciucă.

Ce au în plan autoritățile pentru ajutorarea persoanelor cu arsuri

Fostul premier al României a salutat inițiativa Consiliului Național de Asigurări de Sănătate (CNAS) din această perioadă cu privire la propunerea unor măsuri ample pentru pacienții cu arsuri, cu ajutorul cărora să li se ofere mai multe șanse de tratament și ajutor.

Președintele Senatului a subliniat că, în ciuda trecerii timpului, este vital să rămânem alături de familiile care au suferit pierderi și de răniții care încă resimt consecințele tragediei.

”Sunt foarte multe de făcut pentru acest lucru. Și este de reflectat asupra cadrului mai amplu. Salut, însă, inițiativa CNAS care propune, în aceste zile, o serie de măsuri concrete pentru pacienții cu arsuri: dispozitive medicale esențiale gratuite pentru recuperare, simplificarea accesului acestor pacienți cu arsuri la servicii de psihoterapie și kinetoterapie și a procedurii pentru consult în ambulatoriu.

Rămânem, în continuare, alături de familiile îndoliate și de răniții a căror viață a fost dramatic schimbată de atunci.Transmit gânduri bune, multă sănătate și putere tuturor celor afectați”, a menționat Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.