Nicolae Ceaușescu, la un pas să fie pus din nou în fruntea țării, cu câteva ore înainte de execuție. Ce s-a întâmplat

Nicolae Ceaușescu, la un pas să fie pus din nou în fruntea țării, cu câteva ore înainte de execuție. Ce s-a întâmplat
Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989

La 30 de ani de la Revoluția Română, încă mai ies la iveală secrete cutremurătoare despre planurile celor care se pregăteau să preia puterea în decembrie 1989. Colonelul Ionel Boeru, cel care a fost comandantul plutonului care i-a executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, a mărturisit că dictatorul a fost la un pas să fie pus din nou în fruntea țării, cu câteva ore înainte de execuție.

Ce s-a întâmplat în timpul porcesului soților Ceaușescu

Colonelul Ionel Boeru a declarat că a primit ordinul de execuție a soților Ceaușescu înainte ca procesul să aibă loc. În plus, în timpul ședinței de judecată, generalul Victor Atanasie Stănculescu, cel care la acea vreme era ministru al Apărării, ar fi ieșit de mai multe ori din sala în care s-a ținut procesul pentru a vedea la televizor ce se întâmplă la București, iar în cazul în care Revoluția era înăbușită, fostul dictator ar fi urmat să fie repus în funcția de șef de stat.

„Ni s-a spus dinainte că trebuie să executăm. Știam dinainte de proces că vor fi executați. Generalul Stănculescu a făcut plutonul, ne-a spus cum să executăm și unde. Eu i-am dus pe soții Ceaușescu să facă vizita medicală și eu i-am dus în sala de judecată. Stănculescu a ieșit de 2-3 ori din sală și s-a dus să vadă ce se întamplă la București. Era posibil ca în funcție de ce se întâmplă la București să îi ia pe cei doi și să îi pună la putere, părerea mea”, a spus colonelul Boeru la Antena 3.

Soții Ceaușescu, în timpul procesului
Soții Ceaușescu, în timpul procesului

În timp ce procurorul militar Dan Voinea, cel care s-a ocupat de rechizitoriu în procesul soților Ceaușescu, susține că pedeapsa cu moartea era prevăzută în Codul Penal pentru faptele comise de fostul dictator în timpul regimului comunist, avocatul acestuia, generalul Constantin Lucescu, este de părere că procesul nu a urmat cursul legal și normal.

„Noi am distrus ideea de justiție prin felul în care a decurs procesul, noi i-am făcut pe oameni să își piardă încrederea. Din punct de vedere moral, pedeapsa pare jusificată pentru că regimul comunist a făcut zeci de mii de victime. Dar omenește, s-a mai văzut în lume o condamnare la moarte fără proces? Cu asta s-a distrus ideea de justiție. Vorbind pentru mine, Ceaușescu rămâne vinovat, dar eu rămân vinovat că am participat la o crimă, nu la un proces cu acte legal îndeplinite”, a spus generalul Lucescu.