Nicolae Ceaușescu a lăsat un mesaj pe Lună la aselenizarea din 1969. Ce conține acesta și cum a fost posibil

Nicolae Ceaușescu a lăsat un mesaj pe Lună la aselenizarea din 1969. Ce conține acesta și cum a fost posibil
Cum a ajuns mesajul lui Nicolae Ceaușescu pe Lună

În anul 1969, Neil Armstrong și Edwin Aldrin deveneau primii oameni care au pășit pe satelitul natural al pământului. Aceștia au stat acolo timp de 21 de ore și 36 de minute. Însă, au mai urmat și alte misiuni au mai fost astronauți pe Lună. Ei s-au întors pe Pământ cu diverse mostre selenare, însă au și lăsat ceva în urmă.

Tovarășul Nicolae Ceaușescu a lăsat un mesaj pe Lună la aselenizarea din 1969

Primii oameni care au ajuns pe Lună au petrecut acolo mai puțin de 24 de ore. Însă, astronauții altor misiuni au petrecut chiar și trei zile. Perioade destul de mari pentru acumularea de gunoi. Cu toate acestea, ei au lăsat pe lună și câteva obiecte simbolice care să ateste trecerea lor.

Printre altele, Neil Armstrong și Edwin Aldrin au dus cu ei pe lună, un steag american, o insignă a misiunii Apollo 1 și o placă pe care erau două desene ale Pământului (reprezentând emisfera vestică și cea estică), semnăturile astronauților și o placă cu următoarea inscripție:

”Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon the Moon, July 1969 A.D. We Came in Peace For All Mankind/Oameni de pe planeta Pământ au pus pentru prima dată piciorul pe Lună în iulie 1969. Venim cu gânduri de pace, în numele întregii specii umane“.

Mesaj de la Nicolae Ceaușescu

Primii oameni care au pășit pe lună în 1969 au mai lăsat pe suprafața acesteia un săculeț cu o replică din aur a unei ramuri de măslin ca și simbol tradițional al păcii, și un disc de silicon conținând mesaje audio transmise de 73 de șefi de state din întreaga lume. Printre acestea se aflau și mesajele lui Nicolae Ceaușescu, J.F. Kennedy și Regina Elisabeta. Mesajele erau laudative și menționau importanța aselenizării.

Deoarece nevoile fiziologice nu pot fi ”puse în așteptare“, pe suprafața Lunii au mai rămas aproximativ 100 de containere cu urină și excremente. De asemenea, a fost lăsată în urmă și aparatura folosită de echipaje pentru filmări sau înregistrări. Astronautul Edgar Mitchell s-a întors pe Pământ cu o cameră foto, acesta motivând că nu a avut timp să scoată filmul din aparat. Camera a fost vândută ulterior la o licitație pentru suma de 900.000 de dolari, potrivit BBC.

Totodată, pe lună a mai rămas și un telescop placat cu aur, unul dintre astronauții americani, Charles Duke a lăsat o fotografie (plastifiată) cu familia sa, iar Alan Shepard 3 mingi de golf. Și, cum era de așteptat, fiecare misiune a adus câte un steag al SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI