Nicolae al Romaniei, omagiu pentru regretatul Rege Mihai. Gestul lui este aplaudat de români

de: Ștefan R. Apostol
05 11. 2021

Pe 25 octombrie, anul acesta, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Majestății Sale, Regele Mihai al României. În urmă cu 4 ani, pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani Regele Mihai pleca într-o altă lume. Era îngropat cu toate onorurile la Curtea de Argeș. Tot acolo se află înmormântată și Regina Ana, care a decedat la 1 august 2017. În memoria Majestății Sale, Nicolae al României a făcut un anunț emoționant pe rețelele de socializare.

Regele Mihai al României și istoria unei monarhii

După abdicarea tatălui săul, Regele Calrol al II-lea, în 1940, tânărul Mihai avea să facă față unor mari probleme politice, și nu numai. În plin război cu Germania hitleristă, Regele Mihai al României s-a văzut în fața unor decizii importante, dar și delicate în același timp. Cu presiunea Germaniei în România, cu cea a Rusiei comuniste, conduse de Stalin, de la Est, și cu asensiunea forțelor legionare, Regele Mihai a trebuit să schimbe soarta României.

Acest lucru se întâmpla pe 23 august 1944, când Regele Mihai, ale cărui puteri erau percepute în mare măsură ca ceremoniale, l-a chemat cu curaj pe Generalul on Antonescu, conducătorul guvernului fascist al României, la palatul său și l-a arestat.

Până atunci, Regele era în relație cu forțele antiguvernamentale și, la scurt timp după aceea, a renunțat la legăturile României cu puterile Axei, deschizând calea pentru o preluare sovietică pe măsură ce puterea militară a Germaniei era în scădere.

Istoricii spun că acțiunea sa ar fi putut scurta războiul cu luni de zile, salvând zeci de mii de vieți. Mai târziu, pe măsură ce România postbelică a alunecat în comunism, Regele Mihai s-a străduit să-și păstreze monarhia constituțională.

Abdicarea sub presiunea armei. Petru Groza i-a cerut să plece

Până în 1947, Războiul Rece a început cu seriozitate, iar Stalin a ordonat României să scape de regele ei. Premierul României, Petru Groza, a fost convingător. A amenințat că va executa 1.000 de susținători ai regelui și însuși pe acesta, dacă nu abdică.

„A fost șantaj. Au spus: „Dacă nu semnați imediat, suntem obligați” – de ce obligați, nu știu – să ucidem mai mult de 1.000 de studenți pe care îi avem în închisoare.”, declara Regele Mihai pentru The New York Times în 2007.

Regele Mihai, ultimul monarh din spatele Cortinei de Fier,abdica la 30 decembrie 1947. A plecat din România cu peste 30 de membri ai familiei și prieteni într-un tren cu opt vagoane care transporta, printre altele, patru automobile americane, nouă cutii de gin și trei puști. Guvernul român a spus că a luat și tablouri valoroase, deși a negat acest lucru.

Regele Mihai a revenit în România din exil, în decembrie 1990

Ani de zile, a locuit în principal în Elveția, într-un exil impus. După căderea comunismului, el a revenit în România din exilul său la Geneva, în decembrie 1990. Conducătorii țării, care fuseseră aleși în luna mai a acelui an, au fost șocați de popularitatea sa și l-au alungat din nou, spunând că nu a primit permisiunea corespunzătoare pentru vizită.

Cu toate acestea, i s-a permis să se întoarcă pentru sărbătorirea Paștelui în România în 1992, iar conducerea României a fost din nou îngrozită de mărimea mulțimilor pe care le-a atras. Nu i s-a permis să se întoarcă pentru o altă vizită până în 1997.

Dar la acea vizită cetățenia și castelul său, nu și coroana, i-au fost returnate, iar Regele Mihai a vizitat regulat România după aceea. În 2011 s-a adresat Parlamentului, care în acel an i-a acordat aceleași drepturi ca și altor foști șefi de stat.

Dar, după mai multe intervenții și conștientizări a valorii sale umane și istorice, autoritățile care au urmat la conducerea României, i-au acordat Majestății Sale dreptul de a veni și locui în România.

Cu toate că a iubit România, Majestatea Sa moare în Elveția

După o lungă perioadă de suferință, la vârsta de 96 de ani împliniți, Regele Mihai își dădea ultima suflare în locuința regală din Elveția. Anunțul era făcut de Casa Regală, iar Parlamentul României anunța atunci, pe 5 decembrie 2017 trei zile de doliu național. Conform comunicatului Casei Regale, corpul neînsuflețit al Majestății Sale, Regele Mihai, era adus în România, și înhumat în Capela Regală de la Mânăstirea Curtea de Argeș.

În memoria Majestății Sale, Nicolae al României anunță publicarea unui album

În 2021 s-a sărbătorit centenarul nașterii celui ce a fost Regele Mihai al României. Acesta se năștea, în urmă cu 100 de ani, la data de 25 octombrie 1921. În memoria Majestății Sale, Nicolae al României a decis să scoată un album inedit cu poze, în care sunt surprinse și alte fațete, mai personale, din viața Majestății Sale, Regele Mihai. Anunțul l-a făcut zilele acestea Nicolae al României pe rețelele de socializare:

„În ANUL CENTENAR cu mare bucurie, dar și cu multă emoție, vă prezint albumul „Bunicul meu Regele Mihai”, o colecție de imagini din viața publică și privată a Regelui, născută din dragostea pe care i-o voi purta mereu în suflet. Vă invit să descoperiți și alte ipostaze ale Regelui Mihai, acelea de soț iubitor, tată grijuliu și un bunic de poveste!

Albumul poate fi precomandat online la Editura Vremea, iar începând cu data de 11 noiembrie va fi disponibil și în librării.”, a scris Nicolae al României pe Facebook.