Nevinovăția Simonei Halep, aruncată în aer. Cine îi pune bețe în roate fostei campioane
Simona Halep primește o nouă lovitură puternică din partea unei instituții importante din tenis, după luni întregi în care a făcut tot posibilul pentru a-și dovedi nevinovăția. Tenismena a început să traverseze o perioadă extrem de grea din cariera sa, în august, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță interzisă, la US Open 2022. În ciuda eforturilor depuse de avocații campioanei, aceasta a primit recent o veste proastă care ar putea să-i creeze dificultăți pe viitor.
Momente grele pentru Simona Halep în procesul de dovedirii nevinovăției
Tenismena româncă a fost suspendată provizoriu după un test pozitiv anti-doping recoltat în luna august 2022. După ce în corpul său a fost găsită substanța roxadustat, un medicament folosit în cazurile de anemie severă sau alte probleme de sănătate, Simona a apelat la toate metodele legale pentru a-și dovedi nevinovăția.
Campioana mondială a dat asigurări cu privire la modul în care substanța a ajuns în organismul ei, ea consumând un supliment care, cel mai probabil, a fost infestat cu roxadustat.
Deși avocații săi și-au făcut treaba exemplar și au depus dosarele care ar putea ajuta la dovedirea nevinovăției, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, denumită pe scurt ITIA, a venit cu mai multe precizări importante privind cazurile de dopaj judecate în prezent în tenis.
Șansele Simonei Halep de câștig, minime
Din păcate, mențiunile făcute de instituție par să lovească în apărarea Simonei Halep, care ar fi dezavantajată din cauza motivului care ar trebui să o ajute să-și dovedească nevinovăția. Potrivit ITIA, toate suplimentele sunt cunoscute drept un risc privind componența ingredientelor din care sunt produse, astfel încât, utilizarea lor nu este susținută de autoritățile competente.
„Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.
Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție.
Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului.
Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare”, a transmis ITIA prin intermediul unui comunicat.
Pentru a elimina orice tentativă a sportivilor de a consuma suplimente a căror compoziție nu este sigură sau este pusă sub semnul întrebării, ITIA a menționat că instituția nu a recomandat niciodată consumul unor astfel de suplimente, fiind necesar exclusiv consumul alimentelor normale.
Astfel, dovada Simonei Halep privind consumul unui aliment care conținea roxadustat nu ar fi viabilă, având în vedere mențiunile făcute de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului legate de consumul acestor produse nesigure.
„ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale.
Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta.
Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente.
Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, se arată într-un comunicat remis de agenția ITIA.
ITIA, fără milă față de cazul Simona Halep
În ciuda performanețelor excelente ale Simonei Halep, ITIA pare de neclintit privind cazul de dopaj al tenismenei, cât și anularea suspendării. În cadrul aceluiași comunicat, este specificat faptul că responsabilitatea fiecărui sportiv este vitală pentru a preveni astfel de situații, iar cei care nu iau în calcul toate variantele de contaminare, își vor asuma consecințele.
„Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor.
În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping!
Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping la articolul 2.1”, se mai arată în documentul oficial.