Medicul neurochirurg Vlad Ciurea, avertisment categoric pentru tineri. Boala care face ravagii și este cauzată de stres
Renumitul medic neurochirug, Vlad Ciurea, vine cu un avertisment adresat, în special, tinerilor, privind o afecțiune produsă în mare măsură de stres. De asemenea, specialistul are și o veste bună legată de noile terapii care ar putea aduce o speranță în rândul persoanelor care suferă de această boală. Află câteva lucruri pe care trebuie să le ai neapărat în vedere atunci când te stresezi din siferite motive.
Stresul, principalul factor declanșator al bolii Parkinson
Reputatul medic, Vlad Ciurea atenționează asupra riscului uriaș pe care stresul îl are în viața noastră. Din păcate, vorba potrivit căreia ceva „ne ucide lent, dar sigur”, se aplică și în cazul stresului zilnic, menționează medicul neurochirug. Mai mult, acesta susține că tot mai mulți tineri ajung victime ale acestei boli degenerative, Parkinson, care afectează neuronii și conduce la pierderea controlului asupra musculaturii, generând acel tremurat din toate încheieturile.
Vestea bună, însă, este aceea potrivit căreia, această boală ar putea fi tratată, astfel că în România există centre în care Parkinsonul se poate opera.
„Din nefericire, numărul cazurilor de Parkinson s-a înmulțit, din cauza stresului zilnic. Oameni tineri au Parkinson. Ajung la neurochirurg. Noi avem centre în țară în care se poate opera Parkinson, să oprești acel tremur involuntar, care, mai mult, la emoție, poate să crească”, a spus Vlad Ciurea într-un interviu acordat pentru DC News.
În continuare, medicul Vlad Ciurea a subliniat interesul existent în România pentru tratare acestei afecțiuni grave, care pune stăpânire pe tot mai mulți tineri.
„Da, sunt speranțe în terapiile regenerative. Eforturile sunt mari din toate punctele de vedere. Neurochirurgia a progresat foarte mult prin operațiile care se fac în anumite locuri în profunzimea creierului. Și aici operațiile stereotactice ne ajută și în acest moment”, a adăugat medicul.
În ce constau intervențiile care ar opri tremuratul involuntar
Potrivit specialistului, operațiile care au loc atât în țară, cât și în Europa, au rolul de a opri mișcările involuntare specifice acestei afecțiuni.
„Se fac niște micro-electro coagulări în centrii care comandă, opresc mișcarea involuntară. Există centre foarte specializate în Europa. Am luat și noi informații”, a transmis Vlad Ciurea.
În mod normal, primele simptome ale bolii Parkinson ar trebui să apară după 60 de ani, astfel că peste 300.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu această maladie.
În cadrul unei alte intervenții, medicul Vlad Ciurea dezvăluia remediul care ne poate scăpa de stres. Potrivit neurochirurgului, râsul este cel mai puternic instrument de vindecare.
Medicul a definit râsul ca un proces fiziologic, care are rol de relaxare și destresare, contribuind astfel la buna dispoziție a individului.
„Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău și care îți produce râsul. Râsul este o contracție a mușchilor abdominali și te descarcă psihic, te apropie de cineva, reprezintă o plăcere, o bucurie.
Știți că sunt persoane cunoscute cum este doamna Bitănescu care râde într-un mod cu totul deosebit. (…)
În orice situație critică pe care o ai încercați să luați o pauză și gândiți-vă la ceva plăcut și ceva care poată să producă râs”, a explicat medicul în emisiunea Voi cu Voicu de la Antena 3.