Neregulile privind pensiile private Pilon II și Pilon III. Analiştii propun modificări importante

de: Stan Nicu
06 09. 2022

Care sunt neregulile privind pensiile private Pilon II și Pilon III. Modificările pensiilor private, atât pentru cele obligatorii Pilon II, cât și pentru cele facultative Pilon III, sunt criticate de analiștii CFA România. Aceștia propun modificări importante.

Nereguli la pensiile private Pilon II și Pilon III. Cum ar trebui rezolvate, potrivit specialiștilor

Analiștii au anunțat care sunt neregulile descoperite pensiile private Pilon II și Pilon III, astfel că propun o serie de modificări importante.

„Având în vedere Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, prin care se modifică coordonate importante în ceea ce privește funcționarea fondurilor de pensii private, aflat în dezbatere publică până de curând, Asociația CFA România a realizat o serie de propuneri. Aceste propuneri vizează un viitor sustenabil pentru toți pensionarii actuali și viitori din România”, se arată în comunicatul CFA România.

Potrivit CFA România, propunerile sunt următoarele:

O primă propunere vizează diversificarea investițiilor portofoliilor fondurilor de pensii private. Despre acest subiect vicepreședintele CFA România a dat și un exemplu despre ceea ce se întâmplă.

„Spre exemplificare, în prezent în portofoliul fondurilor de pensii, peste 60% din dețineri sunt în titluri de stat emise de Guvernul Român. Datorită concentrării pe un singur activ și un singur emitent, valoarea fondurilor este afectată în mod negativ de evoluția inflației. Această majorare a inflației a condus la creșterea ratelor de dobândă și implicit la pierderea de valoarea a deținerilor în obligațiuni ale fondurilor de pensii. În lipsa diversificării, fondurile de pensii nu vor putea să obțină un randament superior inflației într-un orizont mediu, ceea ce va fi în defavoarea participanților. De asemenea, în direcția diversificării portofoliilor fondurilor de pensii private Pilon II sunt și jaloanele asumate de România prin PNRR”, a spus Adrian Codirlașu, CFA, vicepreședinte, Asociația CFA România.

Sustenabilitatea sistemului de pensii private

O altă propunere vizează sustenabilitatea sistemului de pensii private pe termen lung. Președintele CFA România a spus de ce nu se pot acorda pensii decente.

„Asociația CFA România consideră că sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie să fie cea mai importantă temă a României în următorii 20-30 de ani. Fără diversificarea portofoliului și fără alocarea resurselor necesare, nu vom putea spera să degrevăm sistemul public de plata unui număr tot mai mare de pensii și nu vom putea asigura pensia decentă”, a spus Alexandra Smedoiu, președinte, Asociația CFA România.

Corelarea cuantumului amenzilor cu faptele

Adecvarea sancțiunilor aplicate la activitatea desfășurată, precum și evitarea conflictului de interese în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor de Autoritatea de Supraveghere Financiară este un alt subiect care trebuie abordat altfel.

„Propunerea noastră se referă la corelarea cuantumului amenzilor cu faptele constatate, raportat și la limitele acoperite de asigurările de răspundere profesională și veniturile salariale, pentru persoană fizică sancționată. În forma actuală, proiectul de ordonanță nu respectă principiul proporționalității. De asemenea, considerăm că amenzile aplicate trebuie să constituie venit la bugetul de stat, pentru a înlătura orice percepție de conflict de interese”, susțin analiștii CFA România.

Ce modificări a propus Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a făcut un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru Pilonul II de pensii.

Prin proiect, se dorește eliminarea comisioanelor percepute atât pentru pensiile de la Pilonul II, precum și pentru cele din Pilonul III (pensiile facultative). Motivul este că prin comisionare se generează „o diminuare nejustificată a pensiei private”.