Nereguli grave la Spitalul mobil de la Lețcani. Ce au descoperit inspectorii la ultimul control

de: Ionuț Vieru
07 06. 2021

Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării a verificat spitalul de mobil de la Lețcani în urmă cu aproximativ două săptămâni. De asemenea, au fost prezenți și inspectorii de la Inspectoratul Regional în Construcții.

Control la Spitalul mobil de la Lețcani

În urmă cu două săptămâni, Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a verificat Spitalul mobil de la Lețcani și starea sa din ultima vreme. În unitatea medicală au fost investiți 10,7 milioane de euro din fonduri publice, spitalul fiind dedicat pentru pacienții infectați cu COVID-19.

Cele mai dure constatări au fost făcute de către inspectorii de la Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Est. De asemenea, au fost desemnați inspectorii din Vaslui și Botoșani, aceștia verificând la sânge unitatea medicală. Pe data de 25.05.2021 a fost întocmit procesul-verbal de control.

Primele containere au apărut în luna iulie a anului trecut, iar spitalul a fost asamblat în luna septembrie. Din cauza acestor întârzieri, au fost aplicate penalități. Până în luna ianuarie 2021, spitalul a funcționat, însă cu întreruperi. În momentul de față, spitalul este închis. În comuna Lețcani au fost instalate peste 100 de module. Inspectorii IRC au constatat că documentațiile din cadrul proiectului lipseau.

Neregulile de la Spitalul mobile de la Lețcani

În primul rând, inspectorii au observat că nu au fost comunicate detaliile tehnice esențiale din proiect. Inspectorii IRC au descoperit că ADI Euronest nu au pus la dispoziție ridicarea topografică. Acest lucru determină cotele de nivel. De asemenea, conform Planului Urbanistic General al comunei Lețcani, spitalul a fost construit prea aproape de Drumul Național 28.

La un moment dat, s-a luat în considerare mutarea spitalul într-un alt loc. Cele mai grave probleme au fost identificate la partea de rețea electrică. Un simplu exemplu ar fi faptul că nu s-au putut determina codurile cablurilor. Acestea erau ștanțate cu elemente în limba turcă.

Mai mult de atât, în cartea tehnică a spitalului lipseau elemente precum: documente privind calitatea lucrărilor de asamblare elaborate de producător și asumate de investitor, declarații de performanță pentru containere. În momentul controlului, panourile electrice au devenit cuiburi pentru rândunele.

Alina Popa este directorul ADI Euronest. Aceasta a fost contactată de către reporterii „BZI” cu privire la acest caz, declarând că nu este de acord cu raportul IRC.

„Vom contesta raportul. Acolo, noi nu am construit, ci am montat. Sunt lucruri total diferite. Toate spitalele modulare fără fundație nu au nevoie de autorizație”, a precizat Alina Popa. Reporterii „BZI” au încercat să obțină un punct de vedere și din partea lui Maricel Popa, dar acesta nu a răspuns la telefon.