Nelu Tătaru dă vestea neașteptată. Ce se întâmplă de la 14 septembrie în școli
Elevii din România ar putea fi obligați să poarte măști, în incinta școlii, după începerea noului an școlar. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în contextul în care tot mai multe voci spun că distanțarea socială nu va putea fi respectată în școlile din România.
Măștile ar putea deveni obligatorii pentru elevi
Nelu Tătaru a declarat joi, că au fost elaborate trei scenarii de care vor ține cont unitățile de învățământ din fiecare județ. Fiecare director de școală va aplica scenariul pe care îl va dicta DSP-ul local, în funcție de numărul de cazuri de coronavirus din județul sau localitatea respectivă, însă masca de protecție ar putea deveni obligatorie.
„Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. (…) A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv evoluţia. Trebuie să vedem evoluţia. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, nu putem şti care este evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit News.ro.
Reluarea cursurilor, în funcție de cele trei scenarii
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a menţionat că, dacă va fi impusă păstrarea distanţei de un metru în unităţile de învăţământ, atunci e greu de crezut că aceasta va putea fi păstrată de către elevi.
Așadar, anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică.
Scenariului verde prevede că toți elevii vor merge la școală, fiind descoperit mai puțin de un caz la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.