Ministrul Sănătății vine cu vești proaste pentru români, pregătindu-i cu ideea că virusul care a ucis până acum, în România, 2239 de oameni, va rămâne printre noi o lungă perioadă de timp. Din acest motiv, Nelu Tătaru recomandă disperat ca oamenii să respecte măsurile de prevenție pentru a evita dezvoltarea unor focare de infecție cu COVID-19 în toată țara.
Nelu Tătaru îi avertizează pe români că trebuie să se obișnuiască să traiscă cu noul coronavirus printre ei cel puțin un an, doi. Din păcate, pandemia de COVID-19 pare să fie de abia la început, astfel că ministrul Sănătății a dezvăluit că în această perioadă se încearcă identificarea celei de-a doua cocoașe ale primului val.
„Încă n-am terminat valul unu. Trebui să ne obișnuim să conviețuim cu acest virus cel puțin un an, doi. Orice pandemie ne-a dat această experiență. Dar acesta este anul cel mai important. În virtutea că ne vom obișnui cu acest virus și în speranța unui vaccin anul viitor.
Chiar dacă este ceva nevăzut, am început să ne obișnuim cu anumite terapii, tratamente, ca personal medical mă refer. Mai rămâne ca tot ce înseamnă populație să respecte anumite reguli”, a transmis acesta la Digi24.
Șeful de la Sănătate speră că odată cu intrarea în vigoarea a legilor care impun respectarea unor măsuri restrictive, situația să se îmbunătățească, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri să se reducă în următoarele două săptămâni.
„Noi am estimat că o perioada de două săptămâni în care avem și pârghiile legislative și pârghiile respectării unor reguli, putem în două săptămâni să stabilizăm această situație.
Avem mai multe paliere. Tot ce este pacient infectat, simptomatic sau asimptomatic, trebuie evaluat, internat la cel care se impune, trecut în izolare la domiciliu, la cel care este asimptomatic sau după o anumită perioadă, când avem trei zile de asimptomatic, poate și un test negativ.
În același timp, trebuie să gestionăm niște anchete epidemiologice care necesită un efort supraomenesc. Dacă la începutul lunii iunie aveam 120 de cazuri noi și 120 de anchete, în acest moment avem aproape 1200 de cazuri noi, deci 1200 de anchete (…)
Urmează o săptămâna în care vom vedea dacă transmiterea comunitară scade. Ea ar trebui să scadă în măsură în care izolăm, identificăm aceste cazuri infectate, carantinăm ce vine din acele zone din afară țării noastre și supraveghem prin medicina de familie și DSP-uri.
În măsură în care aceste lucruri merg într-un context în care ceilalți care, în acest moment se consideră neinfectati, respectă regulile și nu vor fi infectați crescând acea transmitere comunitară putem spune că în 2 -3 săptămâni suntem în momentul în care să putem coborî, dacă nu, ne așteptăm și la o evoluție„, a declarat Nelu Tătaru la digi24.ro.