Nelu Tătaru, anunțul momentului despre starea de alertă. În ce condiții se prelungește

de: Stan Nicu
03 07. 2020

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că starea de alertă va fi prelungită, dacă situația o va impune. Ministrul Sănătății mai spune că nu se impune revenirea la starea de urgență, întrucât numărul de cazuri noi apărute poate fi gestionat.

Nelu Tataru, anuntul momentului. Se prelungește starea de alertă în România?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că România se află la trei săptămâni de creștere constantă a cazurilor de coronavirus.

Nelu Tătaru a precizat astfel că de la 1 iulie trebuia să aibă loc noi măsuri de relaxare, care însă nu au mai fost implementate, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Nelu Tătaru susține că nu este necesară starea de urgență

Cazurile mai grele sunt transferate de la o Secție de Terapie Intensivă la alta

Ministrul spune că pacienții care sunt în stare gravă și nu mai au loc în secția de Terapie Intensivă a spitalului sunt relocați. ”Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. Avem un început de transferuri din Terapiile Intensive din diferite spitale, către alte spitale care au locuri în aceste terapii. Avem un număr scăzut de locuri în ATI din spitalele din București.

Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu, rămân recomandări. Izolarea trebuie să continue. Recomandare de izolare nu este o recomandare strict medicală. 

Măsura izolării, valabilă

În pofida a tot ce se discută, rămâne o regulă de bază. Cei care primesc recomandarea de izolare rămâne, dincolo de decizia Curții, acel articol din Codul Penal. Context în care ne știm asimptomatici, tratați în spital până în a zecea zi, cu recomandarea de izolare la domiciliu, vă rog să aveți în vedere: rămân acele patru zile pe care trebuie să le avem de izolare voluntară la domiciliu”, a declarat Nelu Tătaru.

Oficialul a transmis că rata de transmitere a crescut îngrijorător de mult. ”Referitor la deciziile CCR și motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită niște clarificări și o mai mare previzibilitate, țin să menționez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați să se implice activ pentru a putea gestiona o situație pe care, în acest moment, o controlăm.

Rata de transmitere a ajuns la 1,4

Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere de 0.6, 0.7, acum mergem spre o rată de transmitere de 1.4.

Suntem la 3 sapt de când a început o noua creștere a numărului de cazuri. Dacă am recomandat respectarea unor reguli, am observat că se respectă din ce în ce mai greu”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru este nemulțumit că regulile impuse în starea de alertă nu sunt respectate, nici de partea medicală, nici de populație.

Am constatat că partea medicală și de populație au tendința de a menține doar parțial aceste restricții. Trebuia  să fie 1 Iulie și am amânat măsurile de relaxare.

Avem un corp medical care deține controlul, dar interpretarea acestor decizii pot duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient sa primeasca info legate de carantina, izolare, internare. in pofida a tot ce se discuta, fake news uri, este pentru tot ce înseamnă familie, vârstnici.

Proiect legislativ pentru clarificarea regulilor din starea de alertă

Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în ședința viitoare a Guvernului. Vrem să clarificăm foarte bine acele recomandări ale Curții foarte atent: boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament și internare.

Suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, pentru a gestiona acest moment. Repet: discutăm profesional la nivel epidemiologic” sunt câteva din declarațiile ministrului Nelu”, a mai spus Nelu Tătaru.