Nelu Tătaru, anunț important pentru români. În ce loc s-ar putea face testarea și vaccinarea anti-Covid-19 de acum înainte

Nelu Tătaru, anunț important pentru români. În ce loc s-ar putea face testarea și vaccinarea anti-Covid-19 de acum înainte
Nelu Tătaru, despre testarea românilor în farmacii Sursă foto: Inquam Photos / Sandor Manases

Nelu Tătaru a transmis miercuri un anunț cu privire la posibilitatea testării pentru Covid-19 și în alte locații mai accesibile pentru cetățeni. În acest sens, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților a purtat discuții cu reprezentanții asociațiilor Retailerilor Farmaceutici și Producătorilor de Medicamente Generice, analizându-se mai multe posibilități de testare și vaccinare.

Românii s-ar putea testa în farmacii

Nelu Tătaru dorește să le facă viața mai ușoară românilor, motiv pentru care propune ca cetățenii să se testeze și chiar să se vaccineze în farmacii, având astfel un test făcut corect, de către o persoană instruită în acest sens.
Anunțul vine după discuțiile purtate de fostul ministru al Sănătății cu reprezentanții asociațiilor de Retaileri Farmaceutici și Producătorilor de Medicamente Generice.

„În calitate de Președinte al Comisiei pentru sănătate și familie am avut astăzi două întrevederi extrem de importante pentru evoluția pieței în ceea ce privește poziționarea farmaciilor, a medicamentelor și chiar a colaborării dintre medicii de familie și companiile farmaceutice.

Toate acestea având un singur scop, atât pentru ADRFR (Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România) cât și pentru APMGR (Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România) : Creșterea calității vieții românilor și chiar a actului medical.

Ne dorim ca, împreună, să contribuim activ la îmbunătățirea accesului la produsele farmaceutice și nu numai”, a transmis Nelu Tătaru pe Facebook.

Nelu Tătaru a explicat această inițiativă oferind exemplul altor țări care practică acest tip de testare în farmacii.

„Un subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia.

În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu. Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a spus Nelu Tătaru.

Oamenii au început să ia medicamente după ureche

Nelu Tătaru a vorbit și despre lipsa de ocmunicare reală dintre pacienți și medici, ceea ce a condus ușor, ușor la un dezechilibru la nivel de farmacii. Astfel, anumite medicamente nu se mai găsesc în farmacii, întrucât oamenii le-au achiziționat fără prescripție medicală, folosind ca sursă de informare diverse site-uri neavizate medical.

„În acest sens, trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști. Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul.

Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentația să se administreze în funcție de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spațiu de comunicare”, a concluzionat Nelu Tătaru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI