Nelu Tătaru, adevărul despre vaccinul anti-Covid-19. Câte doze va primi, de fapt, România

Nelu Tătaru, adevărul despre vaccinul anti-Covid-19. Câte doze va primi, de fapt, România
Nelu Tătaru, adevărul despre vaccinul anti-COVID-19. Câte doze va primi, de fapt, România

În plină pandemie de coronavirus, ministrul Sănătății a făcut anunțul cu privire la vaccinul care ar trebui să protejeze cetățenii împotriva virusului care a pus stăpânire pe întreg globul. Astfel, Nelu Tătaru dă asigurări pentru faptul că România va primi, cel mai probabil, la începutul anului viitor, 4% din numărul total de doze de vaccin anti-Covid contractate de Uniunea Europeană.

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 vor primi românii

În cursul zilei de marți, Nelu Tătaru a dezvăluit la Digi24 că România va primi un număr impresionant de doze de vaccin anti-COVID, însă insuficient pentru toți cetățenii. Astfel, ministrul Sănătății a menționat că prioritate vor avea persoanele din “categoriile de risc şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.

Nelu Tătaru, adevărul despre vaccinul anti-Covid-19. Câte doze va primi, de fapt, România
Nelu Tătaru, adevărul despre vaccinul anti-Covid-19. Câte doze va primi, de fapt, România

Acesta a mai explicat că din momentul apariției vaccinului, România va primi în fiecare lună un procent de 4% din totalul de vaccinuri. În prima tranșă se estimează un număr de 300 de milioane de doze, din care țara noastră ar beneficia de 1.290.000 de doze.

Câte firme studiază vaccinul anti-COVID

Potrivit ultimelor informații, în prezent există cel puțin șase firme care se ocupă cu studiul fazelor pentru vaccinul anti-COVID, urmând ca două dintre acestea să treacă la faza a III, cea mai mare și mai complexă etapă.

“După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi.

În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III. La nivelul comunităţii europene noi sunt angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin.

Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI