Negresă à la chef Sorin Bontea. Rețetă simplă pentru toți cei care preferă un desert ”păcătos”

de: Alexandra Chivu
03 10. 2020

Deși pune în pericol silueta doamnelor, din când în când, un desert plin de ciocolată este binevenit. Negresa este alegerea potrivită atât pentru zilele călduroase, putând fi servită alături de înghețată de migdale, cât și în anotimpul rece, în compania unui sos de vanilie. Dacă preparatul nu vă amintește de nimic din trecut, poate vă amintește de ceva din prezent, căci deliciul este des menționat în cadrul emisiunii ”Chefi la Cuțite”, iar chef Sorin Bontea se laudă că este specialitatea sa.

Rețeta lui Sorin Bontea pentru negresă

Negresă sau brownie este dilema gastronomiei. Dar dacă lași deoparte întrebările și ești iubitor de ciocolată, îi poți spune simplu prăjitură. Sorin Bontea a explicat că desertul este deloc complicat de făcut.

Ingrediente

  • 400 grame ciocolată neagră
  • 300 grame zahăr alb
  • 150 grame zahăr brun
  • 200 grame făină
  • 200 grame unt
  • 6 ouă
  • 50 grame cacao
  • Un praf de sare
  • Esență sau extract de vanilie

Mod de preparare

Taie ciocolata în bucăți mici și topește-o la bain-marie, apoi încorporează untul, la foc mic. Lasă amestecul la răcit, la temperatura camerei, înainte de a-l folosi. Pune într-un bol zahărul alb și zahărul brun, peste care adaugă treptat ouăle. Amestecă rapid cu un tel pentru ca ingredientele să formeze o cremă și zahărul să se topească. După acest pas, adaugă praful de sare și esența de vanilie.

Cerne făina și cacaua și încorporează cele două ingrediente treptat în crema din zahăr și ou, amestecând energic cu un tel. Adaugă peste compoziție ciocolata topită și răcită, amestecă bine și pune totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bagă la cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade Celsius, preț de 30 de minute. Când desertul începe să se crape, vei ști că este gata. Lasă negresa la rece și apoi o poți tăia fără teamă și servi alături de înghețată, un pahar cu limonadă sau unul cu vin roze.

Originile desertului

O legendă care amintește despre originile conceperii acestui preparat o are în prim-plan pe Bertha Palmer, soția unui afacerist din Chicago care deținea hotelul Palmer House. În 1893, femeia a cerut unui patiser un desert potrivit pentru doamnele care participă la Expoziția Columbiană din Chicago. Ea a cerut o să fie o prăjitură simplă, mică. Rezultatul a fost un desert de mici dimensiuni cu nuci și glazură de caise.