NASA: ”Rotația pământului încetinește”. Cum ne afectează acest fenomen
Rotația Pământului încetinește pe măsură ce Luna se îndepărtează mai departe de planetă, iar oamenii de știință cred că ar putea provoca cutremure majore.
NASA, anunț îngrozitor despre mișcarea de rotație a planetei
Rotația Pământului încetinește, pe măsură ce planeta noastră folosește energie pentru a menține valul mareelor în fața orbitei Lunii. Gravitația Lunii menține rotația Pământului sub control și, pentru a face acest lucru, orbita satelitului lunar trebuie să fie ușor înaintea Pământului. Pe măsură ce Luna încearcă să regleze rotația Pământului și să o încetinească, Luna se îndepărtează încet.
Potrivit lui Matthew Funke, ambasadorul sistemului solar pentru Jet Propulsion Laboratory al NASA, care a scris pe site-ul Q + A Quora: „Gravitația Lunii creează un val de maree pe Pământ. Această bombă încearcă să se rotească cu aceeași viteză ca și restul planetei.
„Pe măsură ce se mișcă„ înainte ”de Lună, Luna încearcă să o tragă înapoi. Acest lucru încetinește rotația Pământului. Una dintre regulile Universului este că„ impulsul unghiular ”nu poate merge nicăieri, chiar dacă piesele individuale accelerează, încetinesc sau schimbă direcția, suma totală a impulsului unghiular nu se poate schimba. Pământul își pierde impulsul unghiular când Luna îl încetinește, deci Luna trebuie să-l câștige – și o face, îndepărtându-se mai mult pe orbita sa. Luna se retrage în prezent cu aproximativ un centimetru și jumătate pe an.”
Acest lucru ar putea duce la cutremure majore pe linie. Un glob rotativ mai lent duce la cutremure mai puternice și mai frecvente, nu este clar exact motivul pentru care acesta este cazul, dar experții cred că s-ar putea reduce la schimbările din nucleul Pământului, care, în cele din urmă, au un efect asupra suprafeței. Cercetările efectuate de Roger Bilham de la Universitatea Colorado din Boulder și Rebecca Bendick de la Universitatea Montana din Missoula au analizat cutremure cu o magnitudine mai mare de șapte din 1900.
La ce duce încetinirea rotației Pământului
Cei doi au descoperit cinci ani de la începutul secolului al XX-lea, unde au avut loc mai multe cutremure cu magnitudinea de 7,0, care au fost ani în care viteza de rotație a pământului a încetinit ușor. Prof. Bilham a spus: „În aceste perioade, au existat între 25 și 30 de cutremure intense pe an. În restul timpului, cifra medie a fost de aproximativ 15 cutremure majore pe an. Corelația dintre rotația Pământului și activitatea cutremurului este puternică și sugerează că va exista o creștere a numărului de cutremure intense”.
Cu toate acestea, nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple timp de miliarde de ani, potrivit fizicianului Paul Walorski, care a explicat pe forumul de fizică PhysLink: „Încetinirea rotației Pământului are ca rezultat o zi mai lungă, precum și o lună mai lungă.
„Se preconizează că acest lucru se va întâmpla o dată pe zi și lună, ambele fiind egale cu aproximativ 47 de zile (actuale), miliarde de ani în viitor”.