NASA a receptat semnale extraterestre misterioase dintr-o galaxie îndepărtată. Detaliul pe care oamenii de știință nu îl pot explica

de: Andrei Simion
07 09. 2019

NASA a receptat semnale misterioase de raze X venite din îndepărtata Galaxie a Artificiilor (NGC 6946, Caldwell 12) și încearcă să descifreze ce ar putea însemna. Galaxia i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință în momentul în care a emis un semnal se raze X, surprins sub forma unei flăcări strălucitoare.

NASA a receptat semnale extraterestre misterioase

Oamenii de știință au publicat un articol în care au oferit mai multe detalii despre semnalul misterios primit de la o distanță de 25,2 milioane de ani lumină față de Pământ. Semnalul a fost receptat cu ajutorul telescopului NuSTAR, care a fost îndreptat către Galaxia Artificiilor pentru a surprinde o supernova. La prima vedere, această stea care a explodat a fost cea mai strălucitoare lumină din galaxie, dar după ce au analizat mai bine imaginile, experții NASA au realizat că explozia stelei s-a produs din cauza unei alte explozii uriașe de semnale cu raze X.

Aceste semnale au fost imortalizare ca pe niște pete verzi în partea stângă inferioară a galaxiei, în timp ce supernova apare ca o pată verde, mai mică, în partea de sus. Oamenii de știință au încercat să afle ce a produs aceste semnale, dar când au folosit un alt telescop, petele au dispărut.

„Obiectul luminos a dispărut foarte repede, într-un interval de 10 zile. De obicei cu NuSTAR observăm modificări graduale care se produc în timp. Am fost norocoși să suprindem o sursă care se schimbă atât de repede”, a declarat Hannah Earnshaw, autoarea studiului.

Semnalul a fost numit ULX-4, care înseamnă semnal ultraluminos de raze x. A fost al patrulea semnal de acest fel surprins de cercetători, care au rămas însă surprinși de rapiditatea cu care semnalul a dispărut. Una dintre teorii ar fi că acest semnal a fost produs de o gaură neagră care a înghițit o stea. De obicei fenomenul este vizibil pentru câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că steaua înghițită de gaura neagră a fost una de mici dimensiuni.

O altă teorie este că semnalul ar putea proveni de la un tip specific de stea neutronică. Cele două teorii nu pot fi probate, însă dacă o astfel de stea a produs razele x, cel mai probabil se va întâmpla din nou.