Mucenici sau măcinici? Tu știi care e pluralul corect?

de: Ana Chivu
07 03. 2023

Majoritatea românilor respectă obiceiurile și sunt foarte stricți în privința tradițiilor din această lună specială de primăvară. Sărbătoarea deosebită pentru creștini a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia este prăznuită pe data de 9 martie, moment în care gospodinele sunt pregătite ca la carte pentru bucatele tradiționale, iar gospodarii dau startul petrecerii, pentru că acea zi coincide cu Ziua Bărbatului. Cu toate astea, puțini știu care este pluralul corect pentru colacii în forma cifrei 8 pe care îi consumă atunci.

Care este pluralul corect: mucenici sau măcinici?

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia se prăznuiește pe data de 9 martie, atunci când se suprapune cu începerea anului agricol tradițional. Astfel, este o sărbătoare tradițională în România și Republica Moldova. În acea zi, gospodinele trebuie să facă ordine în locuință, să arunce gunoiul din casă și să dea celor dragi colacii în forma cifrei 8.

De asemenea, tot atunci se fac numeroase ritualuri pentru alungarea gerului cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Majoritatea românilor au dat uitării diversele obiceiuri, dar au continuat să mănânce colacii pufoși sau cei în supă dulce. Indiferent de cum aleg să îi consume, mulți nu știu care este forma corectă a lor la plural. Câteva persoane spun măcinici, dar corect este mucenici.

Semnificație diferită în Moldova și Muntenia

În Moldova, mucenicii se mai numesc și sfințișori și sunt o stilizare a formei umane în memoria martirilor. Aceștia sunt făcuți din aluat de cozonac și unși cu miere și nucă.

Forma lor este un simbol al infinitului și al uniunii cu Cosmosul în aliniere cu mitul deschiderii Porților Raiului care se întâmplă tot în data menționată.

În Dobrogea și Muntenia se păstrează forma, dar colăceii sunt mult mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Rugăciune specială în ziua sfântă

,,Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.”