Mucenici de post umpluți cu nucă. Cum să îi faci aromați
Sfinții Mucenici se apropie cu pași repezi. Pe 9 martie se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia. Cu ocazia acestei sărbători, mulți români fac rețeta de mucenici de post umpluți cu nucă, unul dintre deserturile tradiționale de luna martie, mai ales că ne aflăm în perioada de post.
Cei 40 de mucenici din Sevastia
Cei 40 de mucenici din Sevastia, cunoscuți și sub denumirea de Sfinții Patruzeci de Mucenici sau Ἅγιοι Τεσσεράκοντα în greacă veche, au fost un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata care au fost martirizați în anul 320 d.Hr. din cauza credinței lor creștine.
Citește și: Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul
Acești martiri sunt menționați în martirologiile tradiționale și au devenit simboluri ale curajului și credinței neclintite în fața persecuției.
Martiriul celor Patruzeci de Mucenici a avut loc în orașul Sevastia, din provincia Armenia Inferior, care corespunde în prezent orașului Sivas din Turcia.
Ordinul de execuție a fost dat de către împăratul Licinius (308-324), care, după anul 316, a intensificat persecuțiile împotriva creștinilor din regiunile orientale ale imperiului.
Acești martiri și-au dat viața pentru credința lor în Hristos și pentru refuzul de a renunța la aceasta în fața presiunilor și torturilor.
Prima relatare despre existența și martiriul lor provine de la episcopul Vasile al Cezareei Capadociei (370–379), care a ținut o omilie în cinstea lor.
Citește și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Această omilie a fost rostită în ziua praznicului dedicat celor Patruzeci de Mucenici, evidențiind curajul și sacrificiul lor pentru credință.
Astfel, memoria și moartea eroică a celor Patruzeci de Mucenici au rămas în conștiința creștinătății ca un exemplu de devotament și loialitate față de Dumnezeu, inspirând generații întregi de credincioși în drumul lor către spiritualitate și mântuire.
Mucenici de post umpluți cu nucă
Ingrediente pentru aluat:
- 700 grame de făină albă de grâu (tip 000)
- 300 ml apă minerală
- 100 ml suc de portocale
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 80 grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de praf de copt
- 40 grame de drojdie
- Coaja rasă de la o portocală
- 1 lingură de esență de vanilie
Citește și: De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt
Ingrediente pentru sirop:
- 300 ml apă
- 100 grame de zahăr
- Coaja de la o portocală
Ingrediente pentru umplutură și uns:
- 200 grame de nucă
- 2 linguri de miere
- 1 lingură de ulei
Ingrediente pentru nucă din interior:
- 250 grame de nucă
- 20 grame de cacao
- 1 lingură de esență de rom
- 100 grame de zahăr
- 100 ml apă
Mod de preparare
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea, zahărul, zahărul vanilat și praful de copt. Adaugă coaja rasă de portocală și amestecă bine.
În alt vas, dizolvă drojdia în apa călduță și lasă-o să se activeze timp de câteva minute.
Adaugă sucul de portocale, uleiul și esența de vanilie peste drojdie și amestecă.
Toarnă amestecul lichid peste amestecul de făină și frământă bine până obții un aluat omogen și elastic.
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Citește și: De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Tradiții care atrag norocul
Mărunțește nucile și amestecă-le cu mierea și uleiul până obții o pastă omogenă.
După ce aluatul a dospit, împarte-l în bucăți egale și întinde-le în foi subțiri cu ajutorul unui sucitor.
Pune o lingură din umplutură pe fiecare foaie de aluat și rulează pentru a forma mucenicii. Așază-i în formă de cifra 8 și pune-i în tava tapetată cu hârtie de copt.
Lasă mucenicii să crească din nou pentru aproximativ 15-20 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace mucenicii timp de aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii și rumeniți.
Într-un ibric, fierbe apa cu zahărul și coaja de portocală până când zahărul se topește complet și siropul capătă o consistență ușor vâscoasă.
După ce mucenicii s-au răcit, trece-i rapid prin siropul cald. Unge-i cu miere și presară nucă măcinată deasupra.