Mucenici de post rețeta tradițională. Ce să adaugi pentru o aromă deosebită

de: Anca Lupescu
08 03. 2024

Dacă vrei să faci mucenici de post rețeta tradițională, trebuie să știi câteva secrete cu ajutorul cărora să iasă pufoși și foarte aromați. Mucenicii de post reprezintă una dintre tradițiile culinare vechi, păstrate și prețuite în cultura românească. Acești colăcei delicioși, în formă de cifra 8 sunt o adevărată încântare pentru papilele gustative și reprezintă un simbol al primăverii și al echilibrului cosmic.

Ce să adaugi pentru aromă

Pentru a adăuga aromă delicioasă mucenicilor de post, poți folosi o varietate de ingrediente care să îmbogățească gustul, chiar dacă sunt de post. Iată cum poți îmbogăți aroma lor:

Vezi și: De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt

Esență de rom, de vanilie, migdale sau orice altceva îți place. Adaugă câteva picături de esențe aromate, precum esență de vanilie, esență de migdale sau esență de rom, pentru a intensifica aroma și a oferi un gust dulce și parfumat mucenicilor.

Coajă de portocală și lămâie. Răzuiește fin coaja de portocală și lămâie și adaug-o în aluat pentru a oferi o aromă proaspătă și parfumată. Aceste coji de citrice vor aduce un plus de savoare și vor conferi mucenicilor o notă revigorantă.

Deschide o păstaie de vanilie și scurge semințele în aluatul de mucenici sau adaugă păstaia întreagă pentru a elibera aroma subtilă și bogată a vaniliei. Acest ingredient va completa gustul și va aduce o notă delicată de dulceață.

Presară puțină scorțișoară măcinată în aluat sau în mierea cu care ungi mucenicii pentru a adăuga o notă caldă și condimentată. Scorțișoara va completa aroma și va aduce o savoare plăcută și reconfortantă.

Citește și: Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul

Poți folosi și un praf de nucșoară sau cuișoare măcinate în aluatul de mucenici. Aceste mirodenii vor completa gustul și vor oferi un parfum aromat.

Mucenici de post rețeta tradițională

Pentru a prepara acești mucenici gustoși, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 900 g făină
  • 600 ml apă
  • 200 ml ulei
  • 200 g zahăr pudră
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie și/sau portocale
  • 50 g drojdie proaspătă

Pentru uns:

  • aproximativ 80-100 ml miere
  • aproximativ 80-100 g nucă
  • ulei pentru blatul de lucru

Pentru a pregăti aluatul, începe amestecând apa călduță cu drojdia și o linguriță de zahăr din cele 200 g. După 5 minute, adaugă restul de zahăr, uleiul și jumătate din cantitatea de făină, sarea, vanilia și coaja de lămâie și/sau portocală.

Vezi și: De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Tradiții care atrag norocul

Deoarece nu au nici ou și nici unt, se recomandă adăugarea unei cantități generoase de vanilie și coajă de lămâie pentru un gust deosebit. Amestecă aluatul cu ajutorul unui mixer până când încep să apară bule, apoi adaugă treptat restul de făină. Framântă aluatul până când obții o consistență compactă, apoi lasă-l să crească timp de o oră.

După ce aluatul a dospit, împarte-l în patru porțiuni egale și apoi fiecare porțiune în zece bucăți. Din fiecare bucățică, formează o baghetă de aproximativ 20-25 cm lungime. Răsucește fiecare baghetă de aluat pe blatul de lucru,  apoi modelează capetele în formă de 8.

Așează mucenicii astfel obținuți pe hârtie de copt, în tavă. Unge-i cu mierea topită și presară-i cu nucă pisată.  Nuca trebuie presărată imediat, pentru a se lipi de miere sau sirop înainte ca acestea să se usuce.

Mucenicii moldovenești de post se coc în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 10 minute. După acestea, se acoperă cu hârtie de copt și se reduce temperatura la 160° C și se mai coc încă 5 minute.

Semnificația mucenicilor

Tradiția preparării mucenicilor este strâns legată de sărbătorirea echinocțiului de primăvară, în jurul datei de 21 martie.

Citește și: Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Ce spune tradiția, de fapt

În plus față de semnificația religioasă, mucenicii reprezintă și un omagiu adus soarelui și echilibrului cosmic. Acești colăcei, cu forma lor de cifra 8, marchează nașterea soarelui și sunt o ofrandă adusă în preajma sărbătorii de primăvară.

Astfel, în fiecare an, gospodinele își îndulcesc familiile cu aceste delicioase bucate tradiționale, care îmbină savoarea și simbolismul într-un mod unic.

Forma specifică a mucenicilor, care seamănă cu cifra „8” are o semnificație simbolică profundă. Aceasta este asociată cu nașterea soarelui, echilibrul cosmic și trecerea de la iarnă la primăvară. În unele tradiții, forma „8” sugerează un ciclu continuu al vieții și reprezintă echilibrul dintre cer și pământ.

Mucenicii sunt considerați și o ofrandă adusă pentru binecuvântare, prosperitate și protecție împotriva relelor. Sfinții mucenici, martiri pentru credința lor creștină, sunt venerați și pomeniți în această zi.

Citește și: Aluat pufos pentru mucenici însiropați. Care e secretul rețetei din 1960?!

În funcție de regiune și tradiție, rețeta și modul de preparare a mucenicilor poate varia. În Moldova, de exemplu, mucenicii sunt preparați din aluat de cozonac, unși cu miere și presărați cu nucă pisată. În alte regiuni, precum Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt fierți într-o supă dulce aromată cu scorțișoară, iar în Ardeal și Banat sunt mai puțin întâlniți.