Motivul pentru care un băiețel de 6 ani din Ucraina a mers 1.500 de km cu o piatră în pumn
În spatele fiecărui om fugit din calea bombardamentelor se află o poveste cu adevărat impresionantă. Drama prin care trec acum ucrainenii cu greu poate fi descrisă în cuvinte. De frica războiului, zi de zi, tot mai multe persoane trec granițele statelor vecine lăsând în urma lor ceea ce până mai ieri numau „acasă”. În această situație se află și un băiețel de doar șase ani care a mers cu o piatră în mână nu mai puțin 1.500 de kilometri. Iată povestea sa emoționantă.
Un băiețel din Ucraina a mers 1.500 de kilometri cu o piatră în mână
Vitalie are șase ani și este din Harkov, un oraș intens bombardat de către ruși în Ucraina. Împreună cu mama sa a fugit spre România în căutarea libertății. Pe o distanță uriașă, de 1.500 de kilometri, micuțul a purtat în mână un obiect pe care a promis să nu îl piardă vreodată.
Băiețelul a ajuns în județul Botoșani, iar pe toată durata călătoriei nu a dorit să dea drumul obiectului atât de prețios pentru el. Acest lucru a atras atenția celor din jur.
Povestea emoționantă a fost relatată pe pagina de Facebook a celor de la ISU Botoșani. Băiețelul a parcurs toată această distanță cu singurul obiect care îi mai aduce aminte de casa sa din Harkov: o bucată de piatră pe care a ținut-o strâns în pumn în speranța că într-o zi se va întoarce în locul natal și va găsi totul așa cum a fost odată.
Tot ce am învățat despre cuvântul #acasă, am uitat când l-am întâlnit pe Vitalie. La șase ani, a ținut strâns în palmă, pe drumul lung spre libertate, o piatră. Și nu era orice piatră. Era piatra care îi amintea de casă. Era casa lui din Harcov pe care așa a înțeles să o păstreze…”, este mesajul postat pe Facebook.
Câți refugiați au sosit până acum în România
Până acum, din cauza războiului din Ucraina, aproximativ două milioane de oameni și-au părăsit casele, multe dintre ele ruinate, îndreptându-se către granțele cu statele vecine. Numai în România au ajuns peste 300.000 de refugiați, o mare parte dintre ei continunându-și drumul către alte state ale Uniunii Europene.
Alții însă au dorit să rămână la noi în țară și să o ia de la zero. Pe lângă nevoile obișnuite de cazare și hrană, aceștia vor dobândi acces la mai multe măsuri de sprijin și asistență umanitară, la educație și la servicii de asistență medicală, conform unei reglementări speciale adoptate pe 8 martie, de Guvernul României.
Spre exemplu, una dintre măsuri arată că ucrainenii se pot angaja la noi fără a mai fi nevoiți să obțină viza de lungă ședere în scop de muncă.
Citește și: „1,6 milioane de dolari descoperiți în mașina unor refugiați din Ucraina. Ce mai aveau asupra lor”