Motivul pentru care soții Ceaușescu au fost dezgropați. Ce se întâmplă azi la mormântul lor

de: Andrei Simion
26 01. 2020

În 201, la mai bine de 20 de ani de la momentul revoluției decembriste, Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu, cerea autorităților deshumarea soților Ceaușescu. Erau înhumați în Cimitirul ”Ghencea”.

Motivul pentru care soții Ceaușescu au fost dezgropați

Mircea Oprean declara la momentul respectiv că cele două trupuri fuseseră aşezate pe rumeguş. Oprean spunea că după ce a văzut cele două cadavre înclina să creadă că cei doi au fost într-adevăr îngropaţi acolo, dar că numai testele ADN puteau confirma acest lucru. El a povestit la un moment dat că a văzut căciula, platonul şi pantalonii găuriţi de gloanţe ale lui Nicolae Ceauşescu.

S-au cerut testele ADN pentru confirmare, astfel că specialştii IML au prelevat probe pentru a stabili dacă cei doi au fost într-adevăr îngropaţi la Ghencea. Testele ADN au durat şase luni, în condițiile în care solul în care au stat sicriele a avut un grad mare de umiditate.

”Calitatea ADN depinde foarte mult de solul în care a fost înhumat. ADN-ul nu mai poate fi citit. El există în oase, dar nu mai poate fi citit. Ca o carte pe care o laşi prea mult în apă. E un proces foarte complicat. În momentul în care ai extras ADN-ul durează foarte puţin.

Motivul pentru care soții Ceaușescu au fost dezgropați. Ce se întâmplă azi la mormântul lor

Procedura laborioasă, care trebuie repetată din mai multe eşantioane de os, poate să dureze şi câteva luni de zile. Am avut un caz la care am lucrat şase luni, după care am trimis eşantioanele osoase în Austria şi cei de acolo au lucrat şi ei aproximativ şase luni? a declarat Dan Dermengiu, directorul INML.

Deshumarea soţilor Ceauşescu a avut loc la cererea lui Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul Zoei Ceauşescu. Cei doi s-au luptat ani de zile în instanţă pentru a afla ce s-a întamplat cu adevărat după Revoluţie cu trupurilor dictatorilor. Urmaşii Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu au obţinut, în 2010, actul de concesiune asupra criptelor, printr-o hotărâre judecătorească. Ei au cerut ca cimitirul Ghencea să fie închis pentru ca deshumarea să se petreacă fără incidente.

Astăzi, cu mai bine de 30 de ani în urmă, poporul român era intoxicat cu sărbătorirea zilei de naștere a ”Primului fiu al țării”, prin sărbătoriri grandioase, publice, și cu două ore de propagandă și ridicări în slăvi ale fostului dictator, la televiziunea română.

Ce se întâmplă azi la mormântul lor

Ca în fiecare an, de după 1990, la Cimitirul ”Chencea”, și astăzi, 26 ianuarie 2020, la mormântul fostului dictator, se strâng melancolici ai acelor zile, oameni care și astăzi mai cred că Nicolae Ceaușescu a fost cel mai bun om pentru România de dinainte de decembrie 1989.