Motivul pentru care poliţiştii nu au apăsat pe trăgaci în cazul şoferului care a fugit de oamenii legii. „Cei de pe margine poate vorbesc din filme”
Cazul șoferului teribilist a trezit o serie de întrebări cu privire la folosirea armelor din dotare sau a echipamentelor cu cuie. Românii îi condamnă pe oamenii legii care nu au acționat mai agresiv pentru oprirea șoferului. De asemenea, tot aceștia au rămas fără cuvinte când au citit mai apoi mesajul din mediul online postat de conducătorul auto în cauză. Cel din urmă le-a sugerat ironic polițiștilor români să sune la 911, număr de urgență din Statele Unite ale Americii.
Cazul șoferului teribilist din București: de ce polițiștii nu au acționat mai agresiv?
Un șofer a fost filmat în cursul serii de miercuri, 26 octombrie, în timp ce a fugit chiar de sub nasul polițiștilor. Conducătorul auto a continuat să înainteze, deși era blocat de alți colegi de trafic, timp în care polițiștii români încercau să îl scoată din vehicul. Șerban Michelle Antonio este tânărul care i-a sfidat pe oamenii legii din București.
Acesta a lovit două mașini în fuga sa, iar acum urmează să fie aspru sancționat. Mai exact, băiatul a fost reținut de poliție pentru 24 de ore, ulterior i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 360 de zile. Mai mult decât atât, cel din urmă a primit și o amendă contravențională de 6.090 de lei, fără drept de reducere a pedepsei.
Conducătorul auto a fost prins și testat pentru consum de droguri și alcool, iar rezultatele au ieșit negative. Românii care au văzut scenele desprinse din filme de acțiune i-au condamnat pe oamenii legii care nu au acționat mai agresiv. Concret, în cazul acesta polițiștii aflați la fața locului nu aveau dreptul să folosească armele din dotare.
,,Cei de pe margine poate vorbesc din filme”
Mai exact, suspiciunea comiterii unei infracțiuni trebuie să fie demonstrată în cazul folosirii forței. Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), susține că un astfel de gest înseamnă ucidere din culpă.
,,Se numește ucidere din culpă, pentru că eu trebuie să îmi asum deciziile pe care le iau, să îmi asum și deznodământul deciziei mele. Trebuie să fiu foarte atent când iau o decizie de acest gen, să folosesc arma într-un loc aglomerat. Poate sunt un țintaș experimentat și îl nimeresc pe infractor, dar glonțul poate trece de el sau pe lângă el și omoară un om nevinovat.
Cei de pe margine poate vorbesc din filme sau poate vorbesc pentru a se afla în treabă. Decizia este la polițistul care trebuie să apese pe trăgaci, întotdeauna. Recomandarea este ca în loc aglomerat să nu se facă uz de armă, pentru că deznodământul poate fi tragic. Infractorul a fost prins, nu e o problemă asta”, spune liderul sindical, pentru impact.ro.