Motivul pentru care nu ar trebui să folosești ventilatorul când e caniculă. Îți poate face mai mult rău
Vara lui 2022 este incendiară la propriu, din cauza căldurii extreme care pârjolește vegetația și culturile oamenilor. Atunci când temperaturile de afară trec de 30 de grade Celsius, obișnuim să ne răcorim cu ajutorul aerului condiționat sau al ventilatorului. Vestea proastă este că unul dintre aceste aparate face mai mult rău decât bine.
De ce să nu folosești ventilatorul când este caniculă
A mai rămas o săptămână din luna iulie, perioadă în care se anunță caniculă în sudul României. Din cauza valorilor termice extrem de ridicate, căutăm răcoarea oferită de aparatele de aer condiționat sau de ventilatoare. Pe măsură ce valurile de căldură sunt tot mai frecvente, foarte multă lume preferă să aibă la serviciu sau acasă un aparat care să scadă temperatura. Iar ventilatorul este mult mai la îndemână și mai ieftin. Însă, cât este de sigur pentru sănătatea noastră?
Ce nu ți-a spus nimeni. Pericolele la care te expui
Tot mai mulți experți studiază efectele pe care ventilatoarele le pot avea asupra organismului uman. Aceștia nu încurajează folosirea aparatului în exces deoarece, atunci când afară este caniculă, el mărește și temperatura corpului, în loc să o reducă. Totodată, la valori termice mari, ventilatoarele încurajează transpirația în exces, ducând la deshidratare și dezechilibru de electroliți. Astfel, este afectată buna funcționare a organismului, de la inimă până la nervi. Situația este și mai delicată în cazul persoanelor sensibile, dar și în rândul copiilor, vârstnicilor și bolnavilor cu afecțiuni cronice.
Ce poți să faci în zilele cu temperaturi mari
Numeroase studii susțin că ventilatorul reduce accidentele cauzate de caniculă, dar la temperaturi foarte mari poate face mai mult rău decât bine. Folosește aparatul cu moderație și direcționează aerul rece într-o parte a încăperii în care nu stai. În felul acesta, eviți să bată fix în tine.
Totuși, ce poți face atunci când atmosfera de afară devine insuportabilă? În primul rând, hidratează-te corespunzător. Bea apă chiar dacă nu îți este sete. Evită băuturile energizante și alcoolul, care măresc temperatura corpului și tensiunea arterială. Aportul de apă trebuie să fie de cel puțin doi litri pe zi, chiar mai mult în zilele caniculare.
Ține cont de aceste sfaturi
Un alt sfat este să abandonezi activitățile extenuante în aer liber. Stai mai mult timp în camere aerisite, unde este răcoare. De asemenea, evită intervalul orar 11.00 – 16.00. Optează pentru haine lejere, din materiale naturale, precum bumbac sau in, în culori cât mai deschise. Nu le purta pe cele negre, deoarece absorb mult mai rapid căldura. Dacă jobul îl ai în aer liber, fă pauze mai dese, în care să te hidratezi bine și să petreci câteva minute la umbră.