Motivul pentru care Ion Creangă era numit Popa Smântână de cei apropiaţi. Detalii pe care sigur nu le ştiaţi despre scriitor
Marți, 1 martie, s-au împlinit 185 de ani de la naşterea scriitorului pentru „copii între 7 şi 90 de ani”. În lumina acestui eveniment, Playtech Știri îți prezintă câteva detalii mai puțin știute despre clasicul literaturii române. Află mai jos motivul pentru care Ion Creangă era numit Popa Smântână, potrivit primului său biograf.
Detalii pe care nu le știai despre cel mai admirat povestitor
Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837, la Humuleşti, județul Neamț, după cum afirma el însuși în „Fragment de biografie”. Există, totuși, și o altă variantă potrivit căreia marele clasic al literaturii române a fost adus pe lume pe data de 10 mai 1839. Datorită măiestriei poveștilor sale, a mai fost numit scriitor pentru „copii între 7 şi 90 de ani”.
Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți, iscusiți și admirați scriitori români. În ciuda renumelui său, există câteva detalii pe care puțini le cunosc. Playtech Știri îți prezintă o serie de aspecte interesante pe care ar trebui să le știi despre povestitorul român fără pereche.
A fost primul născut dintre cei opt copii ai lui Ştefan a Petrii Ciubotariul şi Smaranda Creangă. Ceilalți frați și surori ai săi au fost: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei dintre aceștia s-au stins în anii copilăriei, iar Zahei, Maria și Ileana în anul 1919.
Părinții săi au fost „răzeşi fără pământuri” din ţinutul Neamţului. La naștere, scriitorul a primit numele de Ion Ștefănescu. Ulterior, acesta și l-a schimbat în Creangă, preluând astfel numele mamei sale.
Motivul pentru care Ion Creangă era numit Popa Smântână
Multă vreme s-a zvonit că Ion Creangă nu i-a fost fidel partenerei sale de viață. Mai mult, socrul său ar fi încercat să îl sugrume, acuzându-l că a avut doar interese financiare și că l-a înșelat la zestre. Unele voci spun că scriitorul și-ar fi înșelat nevasta cu o maică pe nume Evghenia Costache, cu care ar fi avut și un copil, pe nume Valeriu, care s-a stins la doar 15 ani.
Primul biograf al lui Ion Creangă a făcut dezvăluiri picante despre marele clasic. Potrivit lui Grig. I. Alexandrescu, povestitorul a primit mai multe porecle din partea diferitelor categorii sociale sau profesionale. De multe ori, pe fondul meseriilor practicate sau a trăsăturilor sale fizice.
Ion Creangă era numit Popa Smântână de către apropiați, pentru că, de profesie, era preot și nu era tocmai slab, potrivit informațiilor dezvăluite într-unul dintre numerele revistei de folclor „Şezătoarea”.
„Oamenii îi puneau mai multe porecle. Junimiştii îi ziceau Popa Smântână şi la moartea lui am găsit într-o ladă o păpuşă în formă cu potcap în cap, pe care era scris „Popa Smântână”.”, spunea Grig. I. Alexandrescu.
Scriitorul de renume mai avea și alte porecle. La mahala, i se spunea „Răspopitul Creangă”. Bătăușii îl numeau „Popa Dracu”. A fost ținta multor glume, de-a lungul vieții sale. Totuși, când oamenii aveau nevoie de ajutor, apelau la el mereu.