Motivul pentru care Ceauşescu a trimis naţionala de fotbal a României să joace de Crăciun tocmai în Congo. Temperaturile de acolo erau insuportabile

de: Ionuț Vieru
05 11. 2022

Cum a ajuns naționala de fotbal a României să joace în Congo, tocmai de Crăciun? Jucătorii au fost trimiși de Ceaușescu, iar printre ei s-a aflat și Mircea Lucescu. Care a fost rezultatul meciului și de ce a jucat naționala noastră în Congo de Crăciun, aflați în rândurile următoare.

De ce a trimis Ceaușescu naționala României să joacă în Congo, de Crăciun

În realitate, România ar fi trebuit să aibă un meci foarte important împotriva Angliei, dacă FRF și LPF s-ar fi înțeles în privința calendarului echipei naționale. Însă, cum acest lucru a fost imposibil, Anglia a jucat cu Turcia. Suporterii români nu au fost foarte mulțumiți de acest lucru, dar nu avut ce face.

Prin urmare, aflându-se pe ultima sută de metri a pregătirilor, tricolorii au fost nevoiți să joace un amical contra echipei naționale a Republicii Democrate Congo. Meciul dintre cele două naționale a avut și conotații politice, despre care se știe foarte puțin.

România a recunoscut independența Republicii Democrate Congo în anul 1966. Pentru a-și arăta sprijinul față de țara africană, Ceaușescu a trimis echipa națională de fotbal acolo pentru un meci amical.

Este știut faptul că fostul dictator se folosea adesea de sport pentru a-și consolida relațiile cu țările de interes economic. De data aceasta, echipa națională de fotbal a României a fost trimisă în Congo chiar în ajunul Crăciunului din 1967.

Care a fost rezultatul meciului?

Pe data de 24 decembrie 1967, România a întâlnit Congo Kinshasa, așa cum se numea pe atunci. Sportivii români au jucat pe stadionul „Tata Raphael” la 45 de grade Celsius. La meci au asistat 30.000 de oameni.

Unul dintre jucătorii prezenți în Congo a fost și Mircea Lucescu. Ceilalți jucători prezenți au fost: Narcis Coman, Mircea Ivăncescu, Ion Barbu, Dan Coe, Vasile Gergely, Mihai Mocanu, Mircea Lucescu, Ion Ionescu, conduși de antrenorul Angelo Niculescu.

Meciul amical s-a terminat 1-1, golurile fiind marcare de Sasu, în minutul 10 și Kimudu, în minutul 75. Desigur, rezultatul a fost unul prietenesc, menit să întărească prietenia dintre Ceaușescu și Mobutu Sese Seko.

După meciul din 1967, Ceaușescu a mers în Congo, iar Mobutu a venit în București. Mulți congolezi au studiat în România, iar specialiști români au mers în Congo pentru a lucra în domeniul petrolier și alte domenii.

Citește și: Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Programul meciurilor, stadioanele din Qatar și informații de ultimă oră – FOTO & VIDEO