20 mart. 2024 | 16:08

Motivul pentru care cămăşile pentru femei au nasturii pe cealaltă parte faţă de cele bărbăteşti. Legătura acestui detaliu cu servitoarele din alte vremuri

Diverse
Motivul pentru care cămăşile pentru femei au nasturii pe cealaltă parte faţă de cele bărbăteşti. Legătura acestui detaliu cu servitoarele din alte vremuri
Motivul pentru care cămăşile pentru femei au nasturii pe cealaltă parte faţă de cele bărbăteşti

Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care cămăşile pentru femei au nasturii pe cealaltă parte faţă de cele bărbăteşti? Acest detaliu pe care astăzi mulți îl trec cu vederea are o legătură surprinzătoare cu servitoarele din alte vremuri.

Un detaliu învăluit în mister

În condițiile în care moda a ajuns în punctul în care femeile și bărbații au ajuns să poarte articole vestimentare ce se pot asemăna foarte mult, este important să știm care sunt elementele ce le diferențiază.

Cu siguranță ai observat că sacourile, gecile și cămășile create pentru femei și bărbați au nasturi pe diferite părți: articolele vestimentare masculine le au pe partea dreaptă, iar cele feminine, pe stânga.

Diferența poate fi considerată bizară, în condițiile în care cei mai mulți oameni sunt dreptaci, procentul fiind mai mare tocmai în rândul femeilor. În aceste condiții, cum s-a ajuns în situația în care  aproape o jumătate din populația lumii trebuie să își încheie cămașa folosind mâna nedominantă?

Care este motivul pentru care cămăşile pentru femei au nasturii pe cealaltă parte faţă de cele bărbăteşti?

Pentru a descoperi răspunsul, trebuie să privim în trecut. O teorie sugerează că bărbații aveau nasturii pe partea dreaptă pentru a nu-i încurca în situația în care erau provocați la o luptă cu săbii.

„Sabia unui gentleman a fost purtată întotdeauna pe partea stângă, astfel încât să poată fi scoasă cu mâna dreaptă. Dacă o cămașă sau jachetă avea nasturii pe stânga, existau șanse mari ca mânerul sabiei să se prindă în deschiderea  jachetei atunci când era scos, așa că orice spadasin serios ar cere o tunică care să se nastureze stânga peste dreapta.

Ca o indicație a stilului de viață masculin, această tradiție a fost apoi extinsă la alte articole de îmbrăcăminte pentru bărbați”, a explicat pentru The Guardian Paul Keers, autorul cărții „A Gentleman’s Wardrobe”.

Te-ar putea interesa și: A pus ojă pe nasturii hainelor și a scăpat de toate problemele. Ce truc genial a descoperit

Legătura nebănuită cu servitoarele de acum câteva sute de ani

Dacă aceasta este explicația în cazul bărbaților, de ce au cămăşile pentru femei au nasturii pe cealaltă parte și nu tot pe dreapta? Deși nu există o explicație clară, o teorie este preferată de mulți istorici.

Potrivit acestei teorii, naturii au fost plasați pe partea opusă a îmbrăcămintei femeilor pentru a fi mai ușor pentru altcineva să le îmbrace.

„Când nasturii au fost inventați, în secolul al XIII-lea, aceștia erau, la fel ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi.

Femeile bogate de atunci nu se îmbrăcau singure – aveau servitoare care făceau asta. Deoarece mulți oameni erau dreptaci, s-a decis ca ei să fie cusuți pe partea stângă a articolelor vestimentare”, a declarat pentru Today Melanie M. Moore, fondatoarea mărcii de bluze pentru femei Elizabeth & Clarke.

Te-ar putea interesa și: Cum se calcă o cămașă corect, de fapt. Trucurile care te ajută să economisești timp

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Taxe înfricoșătoare plătite de români. Cât oprește statul în fiecare lună
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
A devenit OBLIGATORIU în toată România. Legea a intrat în vigoare deja
Capital.ro
O nouă fabrică se va deschide în România | Ministrul Economiei: ”Prima fază presupune crearea a şaizeci de noi locuri de muncă”
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
Vom fi OBLIGAȚI să REPARĂM electrocasnicele STRICATE. CÂND se va APLICA
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro