Motivul pentru care apartamentele s-au scumpit în timpul pandemiei. Ce se întâmplă în București, Iași sau Timișoara

de: Cătălina Burghelea
06 10. 2021

Pandemia de coronavirus a influențat prețul apartamentelor din orașele mari ale României, cum sunt București, Iași sau Timișoara. Deși toată lumea se aștepta să se întâmple exact invers, iată că piața imobiliară este plină de surprize. Cât ajunge să coste acum o nouă locuință?

Apartamentele s-au scumpit în timpul pandemiei de coronavirus

Apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit în pandemie, anunță specialiștii. După creșterile de prețuri din vară, costul unei noi locuințe nu a stagnat nici spre sfârșitul lunii august, continuând astfel un trend ascendent, început încă din primele luni ale lui 2021.

A crescut interesul pentru locuințe noi

Piața imobiliară înregistrează scumpiri considerabile, odată ce românii și-au dat seama că e groaznic că stea închiși într-o „cutie de chibrituri” pe tot parcursul lockdown-ului. Interesul tot mai mare pentru locuințele mai spațioase sau casele cu o curte mare a dus la o majorare a prețului cu care sunt cumpărate.

Majorări de 25% față de anul trecut

Deşi era de aşteptat ca prețurile la locuințe să scadă în pandemia de coronavirus, specialiştii dezvăluie că s-a întâmplat fix invers. Iar costul unei case noi va continua să crească până la finalul anului, în marile oraşe. Apartamentele vor fi cu 25% mai scumpe decât în 2020!

Un alt argument care explică aceste majorări de prețuri la apartamente este scumpirea materialelor de construcţii din ultimele luni. Totuși, acest lucru nu explică şi majorarea preţurilor locuinţelor vechi.

Cât ajunge să coste un metru pătrat în București, Brașov sau Cluj Napoca

Potrivit Imobiliare.ro, în luna august, în București, locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit cu 0,9%, de la 1.476 de euro pe metru pătrat, până la 1.489 de euro pe metru pătrat. Situația este asemănătoare și în Brașov sau Cluj Napoca. Spre exemplu, în orașul de sub Tâmpa, preţul locuinţelor vechi s-a apreciat cu 1,4%, de la 1.324 la 1.342 de euro pe metru pătrat, în luna august. La fel se întâmplă şi în cazul locuinţelor vechi din Cluj Napoca. Preţul lor a fost majorat cu 0,5%, de la 1.956 la 1.965 de euro pe metru pătrat.

„Evoluţia preţurilor imobiliare, în special în sectorul rezidenţial, unde avem un număr mare de vânzători, cumpărători şi tranzacţii, majorarea este dată de raportul dintre cerere şi ofertă.”, a declarat Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services al Colliers România, pentru „Adevărul”.

„Cele mai importante urmări ale pandemiei au fost că oamenii au petrecut mult mai mult timp acasă sau în apropierea locuinţei, prin urmare a fost mai puţin timp petrecut în clădirile de birouri; timpul petrecut în casă a dus la creşterea exigenţelor faţă de spaţiul de locuit şi am văzut atât o creştere a vânzărilor la magazinele de bricolaj, cât şi o cerere mai mare pentru locuinţe cu suprafeţe mai mari sau case, şi nu în ultimul rând, din punct de vedere al facilităţilor căutate în afara locuinţei, a crescut importanţa grădinilor, teraselor, spaţiilor verzi, locurilor de joacă.”, a explicat reprezentantul Colliers.

Motivele dezvăluite de specialiști

De asemenea, un alt motiv care a stat la baza creşterii cererii pe piața imobiliară a fost majorarea generală a salariilor.

„În România este de aproape 10% dacă ne comparăm cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Desigur că această creştere este diferită dacă privim în detaliu sectoarele economice, dar în general dinamica preţurilor la locuinţe urmăreşte îndeaproape dinamica salariilor.”, a mai spus specialistul.

„În Bucureşti, mai mult de jumătate dintre cumpărători au un buget de până la 80.000 de euro, iar sub acest prag de preţ există un număr limitat de locuinţe noi, dar un număr mult mai mare de locuinţe vechi.”, a adăugat reprezentantul Colliers.