Motivele pentru care copiii nu ar trebui să sară niciodată peste servirea micului dejun acasă. Ce au descoperit cercetătorii

de: Rosu Ioana
29 08. 2022

Micul dejun este una dintre mesele cele mai importante ale zilei, astfel că, atât copiii, cât și adulții ar trebui să nu sară niciodată peste această masă. Noile studii arată că micul dejun servit acasă aduce avantaje semnificative asupra sănătății psihociale ale copiilor, influențând dezvoltarea comportamentelor pozitive ale acestora. Un alt aspect important este reprezentat și de alimentele consumate de cei mici. Află ce este recomandat să-i dai copilului tău să mânânce la micul dejun.

Cât de important este micul dejun pentru copii și adolescenți

Un studiu publicat de Francisco López-Gil, profesor și cercetător postdoctoral în cadrul de la Universității Castillo-La Mancha, Spania, subliniază importanța micului dejun servit acasă, în cazul copiilor și adolescențiilor. Mai mult, cercetătorul susține că, în funcție de alimentele consumate, comportamentul tinerilor se schimba radical.

Copiii și adolescenții care mănâncă un mic dejun sănătos acasă beneficiază de o sănătate psihosocială mai bună, dar și de mai puține probleme de comportament în comparație cu cei care sar peste această primă masă a zilei sau o fac în afara casei. Această concluzie a fost prezentată în cadrul studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul academic „Frontiers in Nutrition”.

În timp ce, cercetările anterioare au subliniat deja importanța unui mic dejun nutritiv, acesta este primul studiu care analizează efectele resimțite de copiii în prezența sau absența micului dejun, precum și a locului unde îl servește. Aceste rezultate oferă informații și recomandări valoroase pentru părinți și copiii lor.

„Rezultatele noastre sugerează că nu este important doar să luăm micul dejun, ci și unde și ce mănâncă copiii și tinerii. Saritul peste micul dejun sau consumul de mic dejun departe de casa este asociat cu o probabilitate mai mare de probleme de comportament psihosocial la copii si adolescenti.

În mod similar, consumul anumitor alimente/băuturi este asociat cu șanse mai mari (de exemplu, carne procesată) sau mai mici (de exemplu, lactate, cereale) de probleme de comportament psihosocial”, a explicat autorul studiului studiului a cărui teză de doctorat s-a concentrat pe obezitate.

Alimentele „surpriză” din cadrul studiului

Rezultatele au mai arătat că laptele, cafeaua, ceaiul, ciocolata, cacao, iaurtul, pâinea, pâinea prăjită, cerealele și produsele de patiserie au fost asociate cu o probabilitate mai mică de apariție a problemelor comportamentale. În mod surprinzător, ouăle, brânza și șunca au fost asociate cu un risc crescut de apariție a acestor probleme.

Printre cele mai importante concluzii ale profesorului López-Gil și a echipei sale se numără și descoperirea potrivit căreia, a lua micul dejun departe de casă este aproape la fel de dăunător ca săritul peste prânz. Autorii sugerează că acest lucru se poate datora faptului că mesele departe de casă sunt adesea mai puțin hrănitoare decât cele preparate acasă.