Moțiunea de cenzură va fi un eșec: ce spun ultimele calcule ale voturilor

de: Puiu Alexandru
18 06. 2019

Astăzi, în Parlament, se va vota o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă și a alianței PSD-ALDE. Deși nu au fost auzite argumentele opoziției, ”zarurile au fost aruncate”.

După alegerile europarlamentare care au fost pierdute ”cu brio” de PSD, opoziția condusă de PNL a câștigat un nou entuziasm pentru o moțiune de cenzură. Din păcate, europarlamentarele nu au niciun efect în parlament, unde PSD-ALDE continuă să dețină o majoritate relaxantă. Din acest motiv, întregul set de circumstanțe de astăzi are mari șanse să fie o scenetă cu aceleeași urmări ca în trecut. Departe de a fi prima moțiune de cenzură împotriva lui Dăncilă, va fi cea mai recentă pe care o va pierde opoziția.

Social democrații sunt cât se poate de relaxați pe marginea votului din parlament, în contextul în care premierul a făcut câteva mutări pentru a se asigura că nu riscă să aibă parte de surprize. În teorie, opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a o dată jos pe Dăncilă. În practică, este foarte departe de acest număr.

Moțiunea de cenzură care se va dezbate și vota marți în Parlament a fost lansată ca o misiune imposibilă pentru opoziție, fapt confirmat și de Băsescu. În condițiile în care PSD și ALDE au 238 de parlamentari, cu cinci mai mulți decât cei 233 de care ar fi nevoie pentru demiterea Guvernului, singura soluție pentru inițiatorii moțiunii era să rupă din tabăra puterii. Asta, în condițiile în care ar fi convins grupul celor 17 deputați ai minorităților să li se alăture, un detaliu care nu este sigur.

La ora actuală, opoziția se bazează pe 207 voturi, cele din partea PNL, URS, PMP și Pro România. UDMR are toate șansele să fie alături de Dăncilă. Surse din PNL au afirmat că există discuții cu 10 parlamentari ai puterii care ar putea fi convinși să-și schimbe tabăra. Adrian Țuțuianu a spus același lucru despre 10-15 parlamentari de la PSD-ALDE pe care speră să-i convingă să treacă la Pro România. Una peste alta, mai au nevoie de vreo 19 voturi.

De partea cealaltă a baricadei, PSD-iștii debordează de optimism. „Vă asigur că nu există probleme. Nu avem emoții pentru ziua de mâine. Am vorbit de un principiu care spune că atunci când faci parte dintr-o organizație, partid politic și se decide ceva la nivelul acestuia, se votează și este unanimitate este bine să firesc să mergi pe linia partidului. Nu avem probleme nici în Cameră nici în Senat. S-a discutat cu colegii, aceștia sunt pe poziții. Decizia pentru mâine este să asigurăm cvorumul de ședință, dar noi nu vom vota pentru această moțiune de cenzură”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, la Antena 3.