Moșii de vară, în 2019. Când este Sâmbăta Morților și ce trebuie să faci la această dată
Sâmbăta Morților se prăznuiește înaintea Rusaliilor. Aceasta sărbătoare este o pomenire pentru cei care au plecat de pe pământ. Ce trebuie să dai de pomană în această zi?
Moșii de vară 2019. Când pică Sâmbăta Morților?
Cele mai cunoscute superstiții legate de Sâmbăta Morților sunt:
-nu este voie să dormi afară
-nu trebuie să mergi la răspântii sau la fântănâ
-nu trebuie să te gândești la răul altuia
În această zi, creștinii duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc pentru ca preoții să le sfințească, iar, mai apoi, aceștia să le atârne la ștreșina casei pentru ca spriritele rele să îi ocolească. În popor este cunoscut faptul că teiul sfințit în ziua Moșilor de vară poate vindeca surzenia. Obiceiul arată că în Sâmbăta Morților se împarti diverse lucruri precum: oale, mâncare și colaci. aÎn ziua Moșilor de vară se scoate apă din fântână și se lasă cu un bănuț în ea pentru apa celor morți. Tot ceea ce se dă de pomană trebuie să fie proaspăt și nou. Calendarul ortodox arată că toți creștinii se pregătesc de slujbă pe 15 iunie. Atunci, se face o rugăciune foarte puternică pentru sufletele adromite.
Sâmbăta Morților pică pe 15 iunie
Tradițiile și obiceiurile din popor arată că dacă arunci cu crenguța de tei sfințită la biserică în Sâmbăta Morților în timpul ploii, aceasta se va opri. Se credea că femeile care muncesc în această zi sfântă se vor trezi cu mâinile amorțite. De asemenea, dacă în ziua pomenirii sufletelor adormite va ploua, acesta va fi semnul că anul va fi unul bănos.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”