Moșii de toamnă 2019. Ce să nu dai de pomană în Sâmbăta Morților. Tradiții și superstiții vechi de sute de ani

de: Andrei Simion
01 11. 2019

Moșii de toamnă pică anual, în prima sâmbătă a lunii noiembrie, iar potrivit Calendarului Creștin ortodox 2019, Sâmbăta Morților este cinstită mâine, pe data de 2 noiembrie.

În Sâmbăta Morților sau Ziua Moșilor de Toamnă, Biserica Ortodoxă Română organizează o slujbă de Liturghie, dar și una care comemorează sufletele celor adormiți. Tradiția spune că oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și în haine de sărbătoare, iar femeile să aibă capul acoperit, consemnează a1.ro.

Tradiția românească spune că oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și în haine de sărbătoare, iar femeile trebuie să vină cu capul acoperit.

 

Ce trebuie să facă românii în ziua Moșilor de Toamnă?

 

Obiceiurile tradiționale românești spun că la sfânta biserică, cea mai practică soluţie este să venim cu o sticlă mică de vin, de 500 ml, şi o colivă care vor sfinţi vinul şi bucatele abundente de acasă, înainte de a fi împărţite. Dacă vrem să dăm pachete şi în biserică, să aibă dimensiuni rezonabile, ca să nu trebuiască să le înghesuim pe sub mesele cu pomeni, după cum se mai vede pe ici-pe colo.

Ce trebuie să respecte românii în Sâmbăta Morților?

Coliva se face din grâu fiert şi se îndulceşte cu miere sau zahăr. Cel mai bine este să se ia, la biserică, o colivă mică. Pe colivă adusă la începutul slujbei se aşază Sfânta Cruce şi se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumuseţea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lăsat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem şi mici cantităţi de colivă, în păhărele din plastic, pe care le vom împărţi, la sfârşitul slujbei, împreună cu câte o lumânare, transmite libertatea.ro.

Colacul poate fi, de asemenea, de dimensiuni rezonabile, nu foarte mare. Mai practice sunt prescurile, care ocupă loc mai puţin. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfantul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.