Moșii de iarnă 2024. Ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților, care sunt tradițiile

de: Ștefan R. Apostol
08 03. 2024

Pe 9 martie, creștinii prăznuiesc Sâmbăta Morților, zi care mai este cunoscută și sub numele de Moșii de iarnă 2024, sau Mucenicii. În datină creștină, ziua de mâine aduce și anumite interdicții, așa că, citește mai deaprte și află ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților, dar și care sunt tradițiile.

Pe 9 martie, creștinii prăznuiesc Sâmbăta Morților

Ca în fiecare an, pe 9 martie, a doua zi după celebrarea femeilor din viața noastră, creștinii ortodocși prăznuiesc Sâmbăta Morților. În tradiția românească, ziua de 9 martie mai este cunoscută și ca ziua celor 44 de pahare, pe care toți bărbații trebuie să le bea. Și tot pe 9 martie sunt Moșii de iarnă 2024, dar și Mucenicii.

Ziua de 9 martie este cunoscută și ca sâmbăta de dinaintea duminicii în care creștinii se strâng la Biserică pentru Lasata Secului de Carne, zi de început pentru Postul Mare, înaintea Paștelui, sau Nașterea lui Iisus Cristos.

Vezi și: Când sunt Mucenicii în 2024. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Moșii de iarnă 2024, și care este semnificația lor

Încă din timpuri străvechi, românii au celebrat această zi prin pomenirea celor trecuți în neființă, mai ales a celor care nu s-au spovedit, sau nu au primit împărtășania. Așa se face că, deși nu este o dată fixă, conform mai marilor Bisericii, în sâmbăta de dinaintea zilei de Lăsata Secului la Carne, se vorbește de Moșii de iarnă, iar în 2024 această zi este pe 9 martie.

Moșii de iarnă semnifică startul celor șapte zile de sâmbătă dedicată celor trecuți în neființă, și care va dura până în ultima sâmbătă din Săptămâna Mare a Paștelui.

Ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților

Conform datinilor creștine, sunt anumite lucruri pe care creștinii nu au voie să le facă în această zi, și anume nu au voie să spele, sau să muncească. În același timp, conform acelorași tradiții, de Moșii de iarnă 2024, gospodinele oferă de pomană piftie, având în vedere că această zi mai este cunoscută și sub numele de Moșii de piftii, iar cei care nu mănâncă piftie vor trebui să o arunce, altfel vor veni friguri mari pe timp de vară.

Care sunt tradițiile de Moșii de iarnă 2024, și ce se dă de pomană

Pe lângă slujbele de pomenire, ținute de preoți în Biserică, ziua de 9 martie mai este și o zi a pomenilor, în numele celor trecuți în neființă, iar tradiția spune că se pot da alimente sfințite de preoți, colivă, colaci, vin, sau plăcinte, carne, sarmale și fructe. Pe lângă aceste datini și tradiții, creștinii vor spune și o rugăciune pentru Moșii de iarnă:

„O, Doamne, amintește-Te de cei care au adormit în nădejdea învierii și a vieții veșnice, părinții și frații noștri și toți cei care au trecut în dreapta credință, și iartă-le toate greșelile pe care le-au săvârșit cu cuvântul, fapta sau gândul lor.

Așază-i, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață și odihnă, unde toată durerea, întristarea și suspinarea au dispărut, iar privirea către Fața Ta îi bucură pe toți sfinții Tăi din veac. Dăruiește-le și nouă Împărăția Ta și parte la bunătățile Tale negrăite și veșnice, și bucuria vieții Tale fără sfârșit și fericite. Pentru că Tu ești învierea și odihna robilor Tăi adormiți (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru. Ție Îți înălțăm slavă împreună cu Cel fără de început Tatăl Tău și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele robilor Tăi adormiți, în locuri unde nu există durere, tristețe sau suspin, ci doar viață fără de sfârșit!”