Mortalitatea în 2021, „fără precedent în România”. Câți oameni au decedat într-un singur an

Mortalitatea în 2021, „fără precedent în România”. Câți oameni au decedat într-un singur an
Mortalitatea în 2021, „fără precedent în România”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat că mortalitatea care s-a înregistrat anul trecut în țara noastră „a atins niște cote extrem de mari, fără precedent în istorie”. Ministrul a mai precizat că numărul mare de decese este cauzat și de limitarea accesului la servicii medicale, în contextul, pandemiei cauzate de coronavirus.

Mortalitatea în 2021, „fără precedent în România”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că mortalitatea înregistrată anul trecut în România „a atins niște cote extrem de mari, fără precedent în istorie”.

„Important este ca spitalul, că până la urmă asta este situația, să poată să ofere întreaga categorie de servicii oamenilor care au nevoie de aceste servicii și să nu venim cu acte administrative care să sperie și sistemul sanitar ,și pacienții, să-i împiedice să se ducă la spital. Mortalitatea din anul 2021 a atins niște cote extrem de mari, fără precedent în istoria României.

Și probabil că o bucată din această mortalitate se datorează – sigur, eu nu vreau să fac alt fel de comentarii, dar nu-mi explic, am avut peste 280.000 de decese într-un an, 100.000 mai multe decese decât nașteri într-un an în România – și lucru ăsta s-a datorat probabil și limitării accesului la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, la Prima Tv.

Alexandru Rafila a mai subliniat, totodată, și nevoia luării unor decizii care să „țină cont de nevoie oamenilor”.

„E bine ca atunci când luăm decizii de acest fel, în diverse comisii, comitete, să ținem cont de nevoile oamenilor. Trebuie să evităm aceste decizii discreționare care pun în pericol viața, viața altor concetățeni ai noștri”, a adaugat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul a fost întrebat și dacă este posibil ca, din cauza pandemiei să mai existe blocaje sau amânări ale unor intervenții chirurgicale în spitalele din țara noastră. Răspunsul ministrului a fost că autoritățile „au grijă” ca pacienții să aibă acces la serviciile medicale de rutină, asigurând și asistența medicală prespitalicască pentru pacienții cu coronavirus.

Bilanț coronavirus 13 iulie 2022

Autoritățile au precizat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.777 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 267 mai puține față de ziua anterioară.

În ce privește numărul deceselor, în total, până astăzi, 65.801 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. Iar Iăn intervalul 12.07.2022 (10:00) – 13.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 4 decese ale unor persoane care prezentau comorbidițăți. În ce privește numărul testărilor, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.490 teste RT-PCR.