Monica Pop schimbă toate percepțiile despre vaccin. Răsturnare de situație: ce se întâmplă, de fapt
Vaccinul anti-covid este acum o certitudine, la nivel mondial. Dar asta nu înseamnă că odată ce există un vaccin anti-covid totul se va termina. Conform unor specialiști, pentru a dezvolta un vaccin viabil sunt necesari ani de studii și teste. Monica Pop a reiterat zilele acestea că existența unui vaccin nu face sigură eradicarea virusului.
Monica Pop declară că vaccinul anti-covid nu conferă siguranța eradicării pandemiei
Conform unor studii amănunțite vaccinurile anti-covid, sau candidații la un astel de vaccin au un anume procent de siguranță. Dar, cu toate astea, aceiași specialiști declară că pentru realizarea unui vaccin sută la sută sigur, sunt necesari ani de studii și teste, în diferite stadii.
Cu alte cuvinte existența în acest moment a unui vaccin anti-covid, nu garantează eradicarea totală a noului coronavirus. Medicul Monica Pop, la Antena 3, a reiterat acest aspect spunând că, în acest caz, cuvântul siguranță nu este termenul care ar trebui folosit.
„Niciun medic de pe fața pământului nu poate să vorbească de siguranță în prezența unui medicament sau a unui vaccin. Cuvântul ‘siguranță’ nu are ce să caute aici, sub nicio formă, niciodată! Deci, asta știu foarte bine ei că nu există… A, sigur, că se poate întâmpla să fie eficient într-un procent foarte mare.
Cuvântul ‘siguranță’ nu există alături de un asemenea lucru. Apoi, aș vrea să știu cum scade circulația virusului dacă e un vaccinat. Pentru că dacă este un vaccinat înseamnă un singur lucru: că el se poate contamina, dar face o formă mai ușoară. Deci, vaccinul nu oprește boala”, a spus dr. Monica Pop, la Atena 3.
România a primit primele 10.000 de doze
Pe data de 25 decembrie au intrat în România primele doze de vaccin anti-covid, produsul celor de Pfizer, totul fiind dat în direct, în prime-time, la mai toate posturile TV. Aceste 10.000 de doze, conform autorităților, vor ajunge la 5.000 de persoane pentru vaccinare anti-covid.
Se vor face câte două doze de vaccin la fiecare persoană din acest grup de 5.000. Ulterior, începând cu luna ianuarie 2021, UE va trimite către România loturile de vaccinuri anti-covid, conform planului stabilit cu autoritățile române.
Secretarul de Stat, Raed Arafat, în direct, declara ieri că este o zi istorică pentru România, dând încă odată ca sigure și de calitate vaccinurile anti-covid pe care le vor folosi. Monica Pop a accentuat, încă odată, că este imposibil să garantezi siguranța acestor vaccinuri, în condițiile în care au fost făcute pe repede-nainte. Cu toate astea autoritățile au garantat pentru calitatea acestora.
”Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluție. Vedem cum UE a reușit să nu dezamăgească cetățenii. (…) Pentru noi este o speranță, lumina de la capătul tunelului, dar atenție! Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat și că uităm de măsurile obligatorii.
Este doar un început care va dura până va avea un impact. De astăzi, lucrăm pe două fronturi: frontul de combatere și de limitare a răspândirii virusului și frontul de vaccinare și de prevenire.”, a declarat Raed Arafat.