Moneda din Rusia cu chipul lui Mihai Eminescu. Au fost emise milioane de bucăţi, motivul te va uimi

de: Ștefan R. Apostol
10 04. 2023

În 1989, poetul național Mihai Eminescu intra, oficial, în patrimoniul UNESCO, iar anul avea să-i fie dedicat marelui poet. A fost un moment important pentru cultura românească, iar la acel moment aveau să fie emise mai multe monede cu chipul lui Mihai Eminescu, printre care și moneda din Rusia.

Anul 1989, declarat anul Mihai Eminescu de UNESCO

Unul din cei mai importanți poeți români, de altfel recunoscut ca poet național, Mihai Eminescu a lăsat în urma sa o operă importantă pentru cultura românească. În 1989, în plină eră comunistă, UNESCO lua decizia de a declara acel an dedicat în întregime poetului român.

În publicațiile din acel an, precum și evenimentele cu caracter cultural aveau să-l aibă ca personaj central pe Mihai Eminescu. În 1989 se împlineau 100 de ani de la moartea acestuia, UNESCO încercând în acest mod să marcheze unul din cei mai importanți exponenți ai culturii românești și universale.

URSS și moneda cu chipul lui Mihai Eminescu

Printre statele lumii care aveau să celebreze acest moment a fost și URSS, care lua decizia de a emite moneda cu chipul lui Mihai Eminescu, valoarea fiduciară fiind de 1 rublă.

Dar ceea ce a fost extrem de ciudat în acel an, este că doar URSS a emis moneda cu chipul lui Mihai Eminescu pentru a celebra Centenarul Eminescu, în timp ce România condusă de Nicolae Ceaușescu nu a făcut-o. Rubla lui Eminescu a fost pusă în circulație în fosta URSS la 26 decembrie 1989, fiind bătută la Leningrad (Sankt-Petersburg-ul de azi).

Culmea este că data la care avea să fie publicată moneda, era la exact o zi după execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, și nu la data la care se știe că Mihai Eminescu deceda, și anume 15 iunie.

Monedă de colecție, extrem de rară

Astăzi, colecționarii de monede românești ar plăti o sumă frumușică pentru a o avea, sau ar câștiga bani frumoși dacă ar scoate-o la vânzare.

Conform datelor vremii, URSS-ul lui Mihail Gorbaciov avea să emită nu mai puțin de 2 milioane de monede, dintre care 200.000 de monede de calitate mai bună, iar creatorul acestei monede avea să fie A.V. Baklanov, iar gravorul a fost I.S. Komshilov. Efigia lui Mihai Eminescu folosită pe această monedă  a fost realizată după o fotografie făcută în tinerețe, în timpul șederii sale la Praga.

Moneda avea să circule pentru o scurtă perioadă de timp, dar numai ca monedă de colecție, nefiind utilizabilă ca monede de schimb. La 11 ani de la această emisie numismatică, în anul 2000, Banca Națională a României a emis o monedă cu valoarea nominală de 2000 de lei, comemorând atunci 150 de ani de la nașterea marelui poet român.

O monedă comemorativă aeva să fie emisă și de Banca Națională a Republicii Moldova, care a emis o monedă cu valoarea nominală de 100 de lei, iar în 2010, Banca Națională a României a emis o altă monedă cu valoarea nominală de 500 de lei cu chipul poetului național.