Moneda din România care valorează o mică avere. Se vinde cu mii de lei, care este motivul

de: Ștefan R. Apostol
25 08. 2023

Dacă până de curând vorbeam de diferite monede sau bancnote, relaitv recente, scoase la vânzare, astăzi vorbim de o monedă rară. Este vorba de moneda din România care valorează o mică avere, dintr-o serie de monede emise în 1894 în Europa.

Monede de aur emise în Europa în 1894

Perioada de final de scol XVIII și început de secol XIX a însemnat o perioadă de explozii economice în principalele state occidentale.

Tot atunci, anumite state aveau să emită, în ediții limitate, un anume tip de monede, toate din aur.

Vezi și: Două monede antice de aur revin în țara noastră. Cum am recuperat piesele emise acum peste 2000 de ani

Așa se face că, de exmplu, în aproape fiecare an, din 1838 până în 1901, au fost emise monede suverane pentru regina Victoria.

Au existat trei modele principale de avers și două modele de revers. Capul vechi, cunoscut și sub numele de cap voalat sau cap de văduvă, a fost produs din 1893 până în 1901 inclusiv.

Monde de cupru pur și aur, dincolo de ocean

În aceeași perioadă, încă de la începutul anilor 1800, au fost fabricate monede din cupru pur dicolode ocean, vobind aici de jumătatea de monedă de 10 cenți, moneda de 10 cenți, sfertul de dolar, jumătatea de dolar.

Vezi și: Monedele pe care le poţi vinde cu o avere. Se dau cu mii de euro, din ce în ce mai mulţi le caută!

Tot atunci, jumătatea de dolar și dolarul au fost fabricate din argint 90%, iar sfertul de dolar, jumătatea de dolar și vulturul au fost fabricate din aur. Toate monedele prezentau pe față Statuia Libertății și pe spate un vultur pleșuv.

Astfel ajungem și la moneda din România care valorează o mică avere, emisă în anul 1894, pe vremea Regelui Carol I al României, care a avut cea mai lungă domnie, de 48 de ani.

Care este moneda din România care valorează o mică avere

Așa cum spuneam, în 1894 era emisă de Banca Centrală o monedă din argint pur, iar valoarea acesteia era de 50 de bani. Pe avers îl avea pe Regele Carol I, iar pe revers era inscripționată valorea monedei și anul emiterii acesteia.

Moneda emisă de Regele Carol I în 1894 (foto Olx)

Este cea mai veche monedă scoasă la vânzare de un colecționar, iar suma cerută de acesta se ridică la 3.800 lei, iar condițiile în care a fost ținută respectiva monedă denotă faptul că posesorul acesteia știe despre ce este vorba.

Vezi și: Comoara găsită de un sibian sub pământ. Monedele stăteau ascunse acolo de 1600 de ani. Ce valoare au

Ca fapt divers, o altă monedă rară, realizată din aur pur, a fost și moneda de aur de 20 franci francezi din 1894. În această versiune, îngerul păzitor Genius scrie constituția pe o tăbliță goală, iar pe revers sunt reprezentate valoarea și anul înconjurate de o coroană de flori. Pe text se citește LIBERTE EGALITE FRATERNITE și REPUBLIQUE FRANCAISE, ia valoarea monedei la vânzare este undeva spre 446,90 de euro net.