Moneda din România care se vindea cu 3.800 de lei. E din anii ’40, de ce e dorită de colecţionari, de fapt

de: Andrei Simion
26 09. 2023

La nivel mondial, de-a lungul anilor, băncile centrale au emis diferite serii de monede sau bancnote, cunoscute sub numele de bancnote sau monede comemorative. Ceea ce a a surprins, și mai ales în lumea colecționarilor, este că aceste monede, sau chiar bancnote, au ajuns să fie scoase la vânzare, cu mult peste valoarea unor monede sau bancnote rare vechi. Este și cazul de față, în care vorbim de moneda din România care se vindea cu 3.800 de lei, și care, surprinzător, se pare că și-a găsit un nou proprietar.

Diferența dintre monede comemorative și o monede în circulație

Monedele comemorative prezintă un număr aproape nelimitat de imagini. Conform istoriei monedelor comemorative, monedele ca mijloc de comemorare erau importante în cultura greacă și romană antică.

Citește și: Monedele din România care costă cât un apartament cu două camere. Sigur le ai și tu pe acasă. Te pot îmbogăți într-o secundă

Acestea erau folosite pentru activități de evidență, cum ar fi celebrarea unor ocazii importante și raportarea frecventă a știrilor. Chiar și în prezent, monedele comemorative continuă să aibă un impact asupra culturii, deoarece sunt parte integrantă a pieței de monede rare.

În plus, fiecare monedă este ferm înrădăcinată în istoria țării și are frumusețe și valoare monetară. Datorită acestor factori, monedele comemorative reprezintă o alegere de investiții de bun augur.

Pentru cei mai puțin familiarizați, trebuie spus că există diferențe majore între o monedă comemorativă și o monedă în circulație.

Monedele de circulație

Acestea au curs legal, au o valoare nominală și prezintă, de obicei, numele sau simbolul națiunii emitente, de exemplu portretul monarhului.

Acestea circulă ca monede „autentice” în țara emitentă sau în uniunea monetară respectivă și pot fi folosite pentru a plăti oricând fără probleme, cu condiția să nu fie monede vechi care și-au pierdut statutul de mijloc legal de plată.

Monede comemorative

Monedele comemorative sunt monede cu un motiv special, emise de către țări cu o singură ocazie, de exemplu pentru a sărbători aniversări, tratate sau personalități.

În prezent, grupul țintă al acestor piese, al căror preț este adesea mult mai mare decât valoarea lor nominală și materială, sunt în principal colecționarii. Prin urmare, aceste monede pot fi găsite cu greu în circulație.

În comparație cu monedele de circulație, monedele comemorative au adesea valori nominale care nu există în cazul monedelor de circulație. În majoritatea cazurilor, monedele comemorative sunt realizate din metale prețioase, iar procesul de producție al acestora este deosebit de sofisticat.

Află despre: Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro. Te-ai asigurat pe viață dacă o ai și tu

Monedele comemorative sunt monede în sensul tipic al cuvântului, dar, teoretic, puteți plăti cu aceste monede, și acesta este aspectul care le clasifică drept monede. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă practic niciodată.

Pe de o parte, vă veți confrunta cu priviri neîncrezătoare din partea casierului dacă veți încerca să plătiți cu monede comemorative la supermarket și, probabil, veți reuși doar după ce a fost consultat managerul sucursalei.

Aceste monede au, de obicei, o valoare mult mai mare decât valoarea lor nominală. Acest lucru este valabil în special pentru monedele comemorative din aur și argint.

Monede comemorative în circulație

În teorie, termenul de monedă comemorativă circulantă, sau monedă comemorativă de circulație, nu are sens, deoarece descrie ceea ce făcea orice monedă de circulație: acestea circulau în afară de monedele de circulație.

Astfel de monede sunt emise la ocazii speciale și completează tipurile normale de monede. În plus, și spre bucuria colecționarilor, ele pot fi găsite în circulație din când în când.

Acest lucru este valabil în special pentru zona euro, unde uneori se pot găsi monede comemorative ale altor țări sub forma unor monede comemorative de 2 euro.

Marea Britanie folosește monede de 50 de pence în astfel de scopuri, exemple bine cunoscute sunt valoroasa monedă Kew Gardens din 2009 sau piesele care comemorează bătălia de la Hastings din 2016. Monede comemorative aflate în circulație pot fi găsite și în SUA.

Și pentru că tot vorbim de astfel de monede, trebuie menționată și moneda din România care se vindea cu 3.800 de lei.

Citește și: Moneda care se vinde cu 90.000 de lei pe internet. Nu e veche, mulţi colecţionari o doresc!

Care este moneda din România care se vindea cu 3.800 de lei

Pe celebrul site Olx, un utilizator a avut până de curând la vânzare o monedă comemorativă, de fapt era medalia jubiliară ”Ardealul Nostru”.

Aceasta este o piesă comemorativă din aur, emisă la 15 ianuarie 1945, cu scopul de ”a încrusta în aur evocator ziua dezrobirii Ardealului de Nord și pentru a transmite și a se moșteni din generație în generație amintirea concretă a acelor pagini de istorie”.

Medalia jubiliară ”Ardealul Nostru”

Spuneam la începutul acestei părți că era până de curând. Motivul este c utilziatorul se pare că a reușit să vândă această monedă comemorativă, având în vedere că la acest moment, al publicării articolului, link-ul de acces nu mai este valabil.

Află și: Moneda din România care se vinde cu mii de lei. Este din ce în ce mai rară, caută pe la bunici!

Dacă știi că ai așa ceva prin sertare, cine știe, poate ai norocul să te îmbogățești și tu, cu condiția să o scoți la vânzare și să găsești și un potenșial client.