Moneda din România care se vinde cu mii de lei. Este din ce în ce mai rară, caută pe la bunici!

de: Ștefan R. Apostol
27 04. 2023

În anul 1945 statul român avea să scoată pe piață, dar cu valoare simbolică, nu de circulație, o monedă din aur, care cântărea aproximativ 7 grame. Motivul emiterii acestei monede era sărbătorirea eliberării Ardealului de sub domninația abuzivă maghiară, și denumită „Ardealul nostru”. Moneda avea să fie emisă într-un milion de exemplare. Dar, deși nu avea inscripționată valoarea de 20 lei, conform datelor vremii, a circulat pe post de monedă, cu toate că aceasta nu era legală. Iar astăzi, vorbim de această monedă ca fiind moneda din România care se vinde cu mii de lei pe internet.

 Trupele hortiste și elberarea Transilvaniei

Istoria zonei istorice de vest a României consemnează multele abuzuri împotriva românilor care locuiau în acest teritoriu, odată cu ocuparea sa de către Imperiul austro-ungar. Anul acesta se vor împlini 79 de ani de la momentul eliberării Transilvaniei de Nord de sub ocupația hortiștilor maghiari, care ocupau teritoriul în 1940, ca urmare a tratatului de la Viena. Patru ani mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata română abea să împingă trupele hortiste dincolo de graniță, eliberând în totalitate întreg teritoriul.

O greșeală a făcut moneda aproape neutilizabilă

Un an mai târziu, la București, BNR lua decizia de a emite o monedă din aur, de aproximativ 7 grame, pentru a celebra momentul eliberării de sub ocupația trupelor lui Miklós Horthy a teritoriului. Moneda avea o valoare de 20 de lei, dar conform unei lucrări, scrisă de cunoscutul numismat român Octavian Iliescu, „se prezintă ipoteza că diferenţa de masă dintre medalie şi piesele de 20 de lei a apărut ca rezultat al unei erori produse la monetărie”.

Vezi și: Moneda care îți poate aduce 50.000 de euro. Detaliul care o face atât de prețioasă

Inițial, moneda ar fi trebuit să prezinte exact aceleași caracteristici ca monedele de aur care erau deja în circulație, cunoscute și sub numele de cocoșei, dar din cauza erorilor monetăriei, se lua decizia de a nu fi socotite ca monede de circulație, ci doar comemorative. Conform aceleiași lucrări scrise de numismatul român, BNR „ar fi furnizat atît aur cît ar fi fost necesar pentru 1.000.000 de piese de 20 de lei.” Cu toate acestea, moneda avea să circule în piață, deși ilegal, o perioadă de timp.

Moneda din România care se vinde cu mii de lei pe internet

Este pentru prima dată când această monedă apare scoasă la vânzare pe site-urile de gen. Cu alte cuvinte, vorbim de moneda care se vinde cu mii de lei pe internet, mai exact se vinde cu nu mai puțin de 3.000 de lei, conform utilizatorului de pe Olx care a scos-o la vânzare. În anunțul de vânzare, se dau și detaliile despre această monedă rară, precum și faptul că prețul de vânzare este unul fix.

Vezi și: Moneda din Rusia cu chipul lui Mihai Eminescu. Au fost emise milioane de bucăţi, motivul te va uimi

Din imaginile prezentate de utilizator se poate vedea că moneda din România care se vinde cu mii de lei este în condiții extrem de bune, fiind încastrată într-un înveliș protector de plastic. Așa că, dacă știi că ai așa ceva prin casă, s-ar putea să ai toate șansele să te îmbogățești și tu dacă te decizi să o scoți la vânzare.