Moneda din România care se vinde cu 50.000 de lei pe internet. Nici nu e veche, dar mulţi colecţionari o doresc

de: Ștefan R. Apostol
01 02. 2023

Din primul an de democrație Banca Națională a României a emis o serie de noi bancnote și monede, parte din ele circulând până în 2003, cum este și moneda care se vinde cu 50.000 de lei pe internet și despre care vorbim azi. Deși nu este atât de veche, valoarea de vânzare, arbitrară de altfel, i-a determinat pe unii colecționari să strâmbe din nas, iar alții s-ar putea chiar să fie deciși să o cumpere.

Riscurile cumpărării și vânzării de monede

Poate puțini sunt cei din marea listă de colecționari amatori care-și vând monedele, mai vechi sau mai noi, care știu că deținerea, cumpărarea și vânzarea de monede îi expun la riscuri, deoarece fiecare dintre aceste activități de bază are propriile capcane unice.

Atunci când achiziționați o monedă, vă confruntați cu riscul ca aceasta să valoreze mult mai puțin decât ceea ce ați plătit pentru ea. În timp ce dețineți o monedă, aceasta își poate pierde valoarea ca urmare a condițiilor de piață. În cele din urmă, vânzarea involuntară a unei monede valoroase la un preț mult mai mic decât valoarea ei reprezintă un risc considerabil.

Când vine vorba de cumpărarea și vânzarea de monede, aveți grijă să nu vă considerați expert dacă nu sunteți expert, deoarece puțină cunoaștere poate fi un lucru periculos. Dacă aveți deja o relație stabilită cu un comerciant de monede despre care știți că este de încredere și onest, nu trebuie să vă faceți prea multe griji, el sau ea ar trebui să vă izoleze de a face greșeli mari evidente. Dar nu este întotdeauna așa! Așadar, învățați despre riscuri, care ar putea să fie cel puțin în număr de trei, după cum urmează:

  • Riscul de achiziție: Atunci când cumpărați o monedă valoroasă, riscați să plătiți prea mult pentru ea. A plăti 1.000 de euro pentru o monedă care are o valoare de piață de 100 de euro reprezintă un risc. Înmulțiți aceste cifre cu orice factor pe care îl alegeți și puteți vedea că consecințele pot deveni mari. Riscul de achiziție este probabil cel mai important risc pe care trebuie să-l depășiți la cumpărarea de monede, deoarece, dacă plătiți prea mult, s-ar putea să nu mai puteți niciodată să vă vindeți moneda pentru un profit sau chiar la un preț de rentabilitate.
  • Riscul de piață: După ce cumpărați o monedă și intrați în posesia ei, vă confruntați cu riscul de piață. Este posibil ca valoarea monedei dumneavoastră să scadă în spirală ca urmare a condițiilor de piață. O cercetare atentă a istoricului prețurilor unei monede poate fi de neprețuit în reducerea riscului de piață.
  • Riscul de vânzare: Puteți depăși primele două riscuri și totuși să pierdeți bani.Ați putea cumpăra o monedă cu 1 000 de euro a cărei valoare de piață corectă era de 1 000 de euro în momentul în care ați cumpărat-o; să păstrați acea monedă în timp ce valoarea ei urcă până la 10 000 de euro și să sfârșiți prin a o vinde pentru mai puțin decât ați plătit, dacă nu știți cât valorează și o vindeți unui cumpărător fără scrupule sau neștiutor.

 

Acum că ai toate aceste date, poate te ve-i gândi serios dacă să-ți vinzi bancontele sau monedele din colecție, chiar dacă sunt sau nu vechi, așa cum este și moneda din România care se vinde cu 50.000 de lei pe internet, care deși nu e veche, mulţi colecţionari o doresc.

Vezi și: Moneda din România care se vinde cu 3.000 de euro pe internet. Colecţionarii o vânează, e posibil să o ai prin casă

Care este moneda din România care se vinde cu 50.000 de lei pe internet

Începând cu 1991, așa cum scriam în introducere, pe piața monetară românească avea să se schimbe totul, după evenimentele din Decembrie 89. Ca urmare a acestor schimbări socio-economico-politice era necesară și o schimbare a bancnotelor și monedelor din circulație, așa că BNR emitea noi serii de monede și bancnote.

Printre acestea, în 1991, este emisă și moneda de 50 de lei cu chipul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul celor Trei Principat Unite, moneda fiind din oțel placat cu alamă, cu o greutate de doar 5,9 g, rotundă cu un diametru de 26,1 mm și o grosime de 1,62 mm. Timp de 12 ani, până la data de 1 iulie 2003, moneda de 50 de lei a circulat pe piața monetară românească, ulterior fiind demonetizată.

Astăzi, pe Olx, un utilizator a scos la licitație moneda din România care se vinde cu 50.000 de lei pe internet. Deși valoarea de vânzare este cu mult supraevaluată, totuși se pare că există colecționari care ar putea chiar să o cumpere. Nu știm dacă la această oră colecționarul a reușit să vândă moneda, dar dacă o ai prin casă, poate ai noroc mai mult tu. Baftă!